Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Poslanci sa v utorok vrátia do lavíc, hlasovať počas týždňa nebudú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú od utorka (20. 2.) pokračovať v 9. schôdzi. Na programe majú od 9.00 h rokovanie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Počas celého týždňa by poslanci nemali hlasovať, najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch ich čaká v utorok 27. februára.

 Po prerokovaní návrhu na skrátené konanie by mali poslanci následne rokovať o samotnej novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

V programe 9. schôdze ostáva ešte viacero poslaneckých opozičných návrhov, niektoré boli presunuté ešte z decembrovej schôdze. Hnutie Slovensko napríklad navrhuje zvýšiť počet daňovníkov, ktorí budú mať nárok na uplatnenie daňového bonusu v plnej sume. PS v jednej zo svojich noviel navrhuje prostredníctvom predĺženia doby odpočítania straty a rovnako odpočtu výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj daňovými subjektmi z päť na 15 rokov vytvoriť v SR stimulujúce podnikateľské prostredie. SaS by chcelo zmenou Trestného zákona redefinovať skutkovú podstatu trestného činu znásilnenia.

Poslanci sa v utorok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

KDH chce takisto meniť Trestný zákon. Poslankyne hnutia chcú zakotviť novú skutkovú podstatu prečinu postihujúceho domáce násilie ako špecifickú formu násilia páchaného na osobách žijúcich s páchateľom v spoločnom obydlí. Zákonodarcovia by sa mali venovať aj návrhom na odvolanie predsedu brannobezpečnostného výboru Tibora Gašpara (Smer-SD) a predsedu výboru pre verejnú správu Michala Šipoša (klub hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Viac o téme: PoslanciNRSRRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu