Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico reaguje na rozhodnutie prezidentky: VIDEO Tvrdé osobné ataky a obvinenia! Chystá sa na boj

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Nepomohol mu ani list, ktorý jej napísal. Prezidentka dnes oznámila, že spornú novelu Trestného zákona podpíše, no zároveň jedným dychom avizovala, že ju napadne na Ústavnom súde a podá návrh na pozastavenie účinnosti zákona, kým ten nerozhodne. Nevyšla tak v ústrety premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý chcel, aby zákon vrátila do parlamentu a tam ho poslanci mohli ešte meniť. Fico si dal so svojou reakciu na krok prezidentky načas, reagoval naň až po pár hodinách a v krátkom videu.

Robert Fico reaguje na rozhodnutie prezidentky ohľadom novely Trestného zákona (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Fico sa vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook nevyhol osobným atakom. Čaputová podľa neho končí ako opozičná atrapa a hračka. „Vyvoláva úsmev na tvári, že prezidentka podpísala novelizáciu trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a nevyužila svoje právo vetovať zákon,“ povedal Fico a poukázal na to, že v takom prípade by mohli ešte niektoré drobnosti opraviť. „Podávali sme jej ruku na spoluprácu, ale ona ju musela odmietnuť,“ tvrdí. „Formálne sa dá povedať, že prezidentka súhlasí s obsahom novelizácie, ak ju bez pripomienok a využitia práva veta podpísala. Prakticky však urobila len to, čo jej ako opozičnému maskotovi prikázali,“ uviedol Fico a dodal, že prezidentka sa dnes postavila za záchranu čurillovcov a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Fico reaguje na rozhodnutie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Čaputovej tiež vytkol, že sa v rokoch 2020 až 2023 nezastala opozície, ktorá bola podľa Fica v tom čase prenasledovaná. „Politicky vyvoláva postup prezidentky úsmev na tvári, čo je ale znepokojujúce je istota, s akou prezidenta očakáva rozhodnutie Ústavného súdu SR v jej prospech. Je to výsledok intenzívnej komunikácie medzi kanceláriou prezidentky a Ústavným súdom, o ktorej v posledných týždňoch a dňoch už čvirikajú aj vrabce?,“ pýta sa Fico. Tiež si kladie otázku, či je „normálne, že prezidentka vťahuje Ústavný súd do politického súboja.“

Ústavnému súdu odporučil dištancovať sa od dnešných vyjadrení Zuzany Čaputovej. „Súčasne potvrdzujem, že tak, ako prezidentka robí všetko preto, aby novelizácia Trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nenadobudli účinnosť a aby zachránila Lipšica, my urobíme všetko preto, aby sa obdobie temna rokov 2020 až 2023 už nikdy na Slovensku neopakovalo a aby schválená trestnoprávna legislatíva vstúpila do platnosti a účinnosti,“ uzavrel.

Čaputová právo veta nevyužila, zákon ide do Košíc

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla novelu Trestného zákona podpísať a neuplatniť si tak právo veta. Zákon však stále ostro kritizuje. Prezidentka sa preto plánuje obrátiť na Ústavný súd a podať návrh na pozastavenie účinnosti zákona do doby, kým o ňom súd nerozhodne. Novelu napadla ako celok. "Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň," uviedla. 

"Som presvedčená, že tento spor medzi vládnou koalíciou na jednej strane a opozíciou, mnohými odborníkmi a zároveň aj mnou ako prezidentkou republiky na druhej strane, už treba rozseknúť. A jediný kompetentný orgán na to je ústavný súd. Prestaňme sa dohadovať a nechajme prehovoriť súd," dodala. Zmenám vyčítala, že sa udiali v skrátenom konaní a bez zákonných dôvodov. 

Viac o téme: Robert FicoÚstavný súd SRZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu