Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Nečakaný zvrat z prezidentského paláca! Čaputová podpísala nový Trestný zákon: Rozhodne Ústavný súd

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ostro sledovaná kontroverzná novela Trestného zákona je opäť témou dňa. Prezidentka Zuzana Čaputová na piatok 11. hodinu zvolala novinárov, aby oznámila, aký bude jej ďalší postup.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, obracia sa na Ústavný súd (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla novelu Trestného zákona podpísať a neuplatniť si tak právo veta. Zákon však stále ostro kritizuje. Prezidentka sa preto plánuje obrátiť na Ústavný súd a podať návrh na pozastavenie účinnosti zákona do doby, kým o ňom súd nerozhodne. Novelu napadla ako celok. "Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň," uviedla. Návrh na ÚS na vyslovenie nesúladu návrhu zákona s Ústavou podá v pondelok. "Som presvedčená, že tento spor medzi vládnou koalíciou na jednej strane a opozíciou, mnohými odborníkmi a zároveň aj mnou ako prezidentkou republiky na druhej strane, už treba rozseknúť. A jediný kompetentný orgán na to je ústavný súd. Prestaňme sa dohadovať a nechajme prehovoriť súd," vysvetlila. 

MIMORIADNE Nečakaný zvrat z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa preidentky novela predstavuje zásadné zmeny v trestnej politike nášho štátu, pričom sa udiali v skrátenom konaní, a to bez zákonných dôvodov. "To znamená, že v príprave ju nemohli pripomienkovať experti, ani odborná verejnosť. Opakovane som vyzývala vládu, aby zišla z kratšej cesty a zmeny v trestnej politike štátu, ktoré má právo robiť, robila v riadnom legislatívnom procese.  Takáto diskusia totiž nie je samoúčelná - umožňuje odstrániť chyby a nedostatky navrhovaných zmien a v konečnom dôsledku prijať kvalitnejšiu legislatívu," uviedla. 

Novela bude mať podľa jej slov tiež priame a negatívne dopady aj na práva poškodených majetkovou trestnou činnosťou. "Ak by čo i len na chvíľu vstúpila do účinnosti, tak vy, občania, sa už nikdy nedomôžete náhrady škody, ktorú vám niekto spôsobil napríklad krádežou auta, vykradnutím bytu a kľudne aj vašich celoživotných úspor, ak takýto skutok spadne do veľkého koša premlčaných trestných činov. Nehovoriac o tom, že páchateľ takýchto skutkov nikdy nebude potrestaný a vy ho budete pokojne ďalej stretávať na ulici. S výpočtom rizík a nedostatkov by sa dalo pokračovať dlho, nejde teda ani zďaleka iba o  tému znásilnenia, ktorá je sama o sebe veľmi závažná," povedala. 

Veľké kontroverzie

Parlament schválil kontroverznú novelu Trestného zákona len minulý týždeň vo štvrtok a to aj napriek tomu, že pôvodne chceli mať zmeny odklepnuté ešte pred Vianocami. Proti novele zbrojila nielen parlamentná opozícia, ale aj ľudia v uliciach. Výhrady mala aj Európska únia. Po celom Slovensku sa pravidelne niekoľko týždňov konali protesty, niektoré prebehli dokonca aj v zahraničných mestách. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Zuzana Čaputová a Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová a Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka verzus premiér

Samotná prezidentka už po schválení novely v parlamente vopred avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Samotná koalícia sa rozhodla niektoré body novely po jej schválení prehodnotiť. Veľmi diskutovanou bolo v posledných dňoch najmä skrátenie premlčania pri násilných trestných činoch z 20 na 10 rokov. Predseda vlády Robert Fico si dal preto načas a nový Trestný zákon podpísal iba v stredu. V rovnaký deň ho poslal aj do Prezidentského paláca. Premiér však zároveň poslal prezidentke Zuzane Čaputovej list, v ktorom navrhuje úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia. "Plne rešpektujem vaše ústavné právo vrátiť Národnej rade (NR) SR zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Pokiaľ sa ho rozhodnete využiť, dovoľujem si vám navrhnúť konkrétne legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch," uviedol Fico v liste. Zároveň podotkol, že dĺžka premlčacej doby pri násilných trestných činoch je pre vládu "výsostne odborná téma a nepredstavuje podstatu schválenej novelizácie Trestného zákona".

Na margo postupu, ktorý jej v liste navrhol premiér Robert Fico (Smer-SD), Čaputová skonštatovala, že ide o ultimátum. "Z toho listu vyplýva, že v podstate mi hovorí o tom, že by som mohla vetovať ten zákon, ale iba v jednej časti, ktorá sa týka násilných trestných činov, a to iba spôsobom, ktorý mi v tom liste navrhol. Vlastne je to v istom zmysle akoby ultimátum a zúženie priestoru na to, akým rozsahom veta by sa boli ochotní vôbec zaoberať," dodala.

 

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu