Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počúvame ľudí z regiónov: Kultúrne poukazy našim inštitúciám chýbajú, povedal Maruška

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR tento týždeň navštívil Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici a tiež hrad Modrý Kameň, kde sa oboznámil so stavom aktuálne prebiehajúcich rekonštrukčných prác. Z pohľadu rezortu kultúry zhodnotil aktuálnu etapu ako bezproblémovú.

"Považujem za veľmi dôležité navštevovať naše inštitúcie v regiónoch, lebo je to ten najlepší spôsob, ako im môžeme reálne pomôcť riešiť ich problémy. Som rád, že v súvislosti s Modrým Kameňom môžem zhodnotiť, že je vidieť reálne výsledky a napredovanie," povedal štátny tajomník Maruška.

archívne video

Sneh narobil problémy na cestách v okrese Trebišov (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Štátny tajomník tiež zdôraznil, že z pohľadu ministerstva kultúry je dôležité počúvať názory vedúcich predstaviteľov inštitúcií a v prípade, že je to možné prijať opatrenia k zlepšeniu situácie. "Príkladom sú napríklad tzv. kultúrne poukazy, ktoré kultúrnym zariadeniam skutočne pomáhali v zvyšovaní návštevnosti. Predchádzajúce vedenie ich vydávanie neopodstatnene pozastavilo, preto je opäť čas pozrieť sa na možnosti, ktoré v tejto oblasti máme," uviedol štátny tajomník Maruška.

Možnosťou zmeny pri distribúcii a využívaní kultúrnych poukazov sa má zaoberať aj najbližšia schôdza parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Tému navrhla podpredsedníčka výboru Ľubica Laššáková (Hlas-SD). I ona kritizuje kroky ministerstva pod vedením Natálie Milanovej (hnutie Slovensko). "Je to téma, ktorá trestuhodne zaspala, viackrát sme na pôde výboru žiadali  pani ministerku a zástupcov rezortu, aby vrátili systém do jeho pôvodnej podoby. Je to projekt, ktorý pomáha mentálne a kultúrne deťom, ale tiež finančne pomáha kultúrnym inštitúciám," zdôraznila.

Viac o téme: RegiónyPoukazyMinisterstvo kultúryŠtátny tajomník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu