Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kotlár navrhol vláde amnestiu na priestupky spáchané počas pandémie, vyjadrila sa aj opozícia

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda by mohla udeliť amnestiu na priestupky spáchané počas obdobia mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhlásených pre pandémiu COVID-19. Kabinetu to navrhol splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS). Návrh predloží na budúcotýždňové rokovanie vlády.

archívne video 

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Môj iniciatívny návrh smeruje k odstráneniu dôsledkov protiústavného zásahu do práv a slobôd občanov Slovenskej republiky, ako aj k odstráneniu protiústavného ukladania povinností počas tzv. mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu v období tzv. pandémie COVID-19," vyhlásil Kotlár na štvrtkovej tlačovej konferencii. Navrhovanú amnestiu označil za prvý významný krok pre upokojenie rozdelenej spoločnosti od čias pandémie.

Takáto forma ešte nikdy nebola uplatnená

Splnomocnenec poukázal na to, že vláda už v rokoch 1992 a 1998 prijala obdobné uznesenia týkajúce sa amnestií vo veci priestupkov. Ide podľa neho o postup v súlade s Ústavou SR, ktorá umožňuje vláde generálne oslobodiť páchateľov priestupkov, pričom sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny členov. Amnestiou by vláda mohla vydať príkaz zastaviť začaté priestupkové konania alebo konania vôbec nezačať, respektíve podobu, keď sa uložená sankcia nevykoná alebo zmierni. Možnosťou by bola aj forma, ktorou by sa zmiernili alebo odstránili následky už uloženej sankcie. Ako podotkol Kotlár, takáto forma ešte nikdy nebola uplatnená.

Amnestia je zlý signál pre tých, ktorí dodržiavali pandemické opatrenia, uvádza Marek Krajčí

Navrhovaná amnestia na priestupky spáchané počas pandémie COVID-19 je zlým signálom pre ľudí, ktorí rešpektovali pandemické opatrenia a chránili tak zdravie ostatných. Vyplýva to zo štvrtkového vyjadrenia exministra zdravotníctva a poslanca parlamentu Mareka Krajčího z hnutia Slovensko. "Nie je to nič prekvapujúce. Ide sa presne podľa scenáru z poľovníckej chaty, kde Robert Kaliňák avizoval, že všetky pokuty za nenosenie rúšok sa zrušia," poznamenal. V tejto súvislosti poukázal aj na odvolanie Jána Mikasa z funkcie hlavného hygienika.

archívne video 

Odvolanie hlavného hygienika Mikasa podľa Šimečku ukazuje, ako nezdravo funguje dnešná koalícia (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Amnestia je zlým signálom pre tých,ktorí boli cez pandémiu zodpovední

Amnestia na priestupky spáchané počas pandémie COVID-19 by bola zlým signálom pre ľudí, ktorí sa správali zodpovedne a rozhodli sa chrániť životy a zdravie seba a blízkych. Uviedol to poslanec parlamentu Oskar Dvořák (PS). O rušení pokút za nedodržanie pandemických opatrení podľa neho hovoril aj súčasný minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) na "poľovníckej chate". Skritizoval, že splnomocnenec vlády pre prešetrenie pandémie Peter Kotlár, ktorý amnestiu navrhuje, tak poslušne splnil zadanie.

Viac o téme: PandémiaAmnestiaKoronavírusPeter Kotlár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu