Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prieskum ukázal, že mladí vidia lepšie svoju budúcnosť, keď sa na školách hovorí o férovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Unsplash/Simon Maage)

BRATISLAVA- Ak sa na školách častejšie hovorí o férovosti, študenti vidia lepšie svoju budúcnosť či menej odpisujú. Ukazuje to prieskum z druhého ročníka projektu Férovka, ktorý prebiehal na stredných školách (SŠ). Cieľom projektu je nízka tolerancia voči malým neférovostiam. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla koordinátorka projektu Zuzana Vasičák Očenášová z Nadácie Zastavme korupciu.

"V tomto ročníku, ktorý bežal od približne septembra 2022 do decembra 2023, sme spolupracovali s piatimi SŠ po celom Slovensku," priblížila koordinátorka. Každá z nich si identifikovala neférový jav alebo konanie, ktoré sa snažili posunúť k lepšiemu. "V spoločnej spolupráci sme prešli rokom a pol aktivít, debát, mentoringov a workshopov," avizovala.

archívne video

Spúšťame bezpečnostný audit na základných a stredných školách, tvrdí Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ako uviedla, po projekte urobili anonymný dotazník. Vyplynulo z neho, že nechuť študentov chodiť do školy súvisí s faktom, že účasť v škole si mnohokrát nespájajú s lepšou budúcnosťou. "Až 17 percent študentov uviedlo po skúsenosti s projektom ako motiváciu chodiť do školy vlastnú finančnú a profesijnú budúcnosť," poznamenala Vasičák Očenášová.

Po programe tiež podľa jej slov stúpol počet žiakov, ktorí odsudzujú odpisovanie a chodenie poza školu o viac ako desať percent. Pri otázke týkajúcej sa benefitov férového správania spomínali učitelia skôr dobrý pocit a čisté svedomie. "U žiakov sa objavili aj iné praktickejšie výhody, ako dobré uplatnenie či možnosť realizovať sa vo svete. Také benefity sa vo výpovediach učiteľov neobjavovali," dodala.

Prieskum sa realizoval na SŠ v Púchove, Košiciach, Dolnom Kubíne, Novákoch a Nitre. Zúčastnilo sa na ňom 38 učiteľov a takmer 200 žiakov, ktorým nadácia položila rovnaké otázky v novembri 2022 a následne v novembri 2023.

Viac o téme: PrieskumBudúcnosťStredné školyFérovosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu