Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšia v sieni slávy: VIDEO Po Jahnátkovi a Matovičovi baví svojou angličtinou aj Šimkovičová

Ministerka kultúry Martiny Šimkovičová na medzinárodnej konferencii v Abú Zabí Zobraziť galériu (7)
Ministerka kultúry Martiny Šimkovičová na medzinárodnej konferencii v Abú Zabí (Zdroj: Ministerstvo kultúry SR)

BRATISLAVA/ABÚ ZABÍ - Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová sa v utorok v Abú Zabí zúčastnila na otvorení medzinárodnej konferencie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Vo svojom príspevku vyzdvihla potrebu zachovania jedinečnosti kultúrnych prejavov ako základu rozmanitosti a významu kultúrneho vzdelávania pri formovaní kultúrnej identity. Čo si však možno účastníci konferencie všímali viac ako obsah jej prejavu, bola jej lámavá angličtina.

Ministerka vystúpila v panelovej diskusii o kvalitnom celoživotnom vzdelávaní v kultúre prostredníctvom kultúrnej rozmanitosti. "Kultúrne vzdelávanie je dôležitou súčasťou celoživotného vzdelávania. Umenie a kultúra tvoria základ pre zachovanie našej identity ako národa, no v neposlednom rade aj našej ľudskosti. Preto vnímam ako mimoriadne dôležité, aby sme kultúrnemu vzdelávaniu venovali adekvátnu pozornosť aj u nás," uviedla Šimkovičová.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová - Konferencia UNESCO WCCAE 2024 (Zdroj: YouTube/ UNESCO WCCAE 2024)

"No zároveň platí, že národy by si mali chrániť jedinečnosť svojich kultúrnych prejavov, pretože rozmanitosť je prirodzenou súčasťou formovania kultúrnej identity každého národa," povedala ministerka. Podporila zároveň zápis Školy remesiel pri Ústredí ľudovej umeleckej výroby do Zoznamu príkladov dobrej praxe podľa Dohovoru UNESCO. 

Ďalšia v sieni slávy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ministerstvo kultúry SR)

"Práve jedinečnosť kultúrnych prejavov vedie k rozmanitosti. Ochrana rozmanitosti vedie k vyzdvihovaniu toho unikátneho a národného. A to je presne to, o čo sa ako ministerka snažím," dodala k svojmu prejavu na Telegrame.

Ďalšia v sieni slávy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/UNESCO WCCAE 2024)

Na konferencii v Abú Zabí budú ministri kultúry a školstva prijímať revidovaný Rámec UNESCO pre vzdelávanie v oblasti kultúry a umenia. Tento dôležitý medzinárodný dokument je príležitosťou posilniť globálny konsenzus, ktorého cieľom je prepojenie kultúry a vzdelávania a presadenie integrovaných politík v oblasti kultúry a vzdelávania, uviedli z odboru komunikácie MK SR.

Ľudí prekvapila svojou angličtinou

Čo si však mnohí všímali viac ako obsah jej prejavu, bola úroveň angličtiny ministerky kultúry, ktorá by mala byť pri medzinárodnej reprezentácii krajiny na lepšej úrovni. Na satirickej stránke Zomri jej rečnícky prejav prirovnávajú k „one time, next time“ Igora Matoviča alebo ku nezabudnuteľnému prejavu exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

Ďalšia v sieni slávy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)
Ďalšia v sieni slávy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)
Ďalšia v sieni slávy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Viac o téme: AngličtinaMartina ŠimkovičováAbú Zabí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu