Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opozícia kritizuje premiéra za politickú hru pri novele Trestného zákona: Prezidentke zatiaľ novelu nedoručili

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozícia kritizuje premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za postup pri novele Trestného zákona. Považuje to za politickú hru. Strana SaS predsedu vlády vyzvala, aby legislatívu okamžite podpísal a posunul ju prezidentke.

archívne video 

Parlament prijal novelu Trestného zákona, zruší sa Úrad špeciálnej prokuratúry a upravia trestné sadzby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Fico chce takúto právnu úpravu, považuje ju za správnu. Ak teraz nepodpísal zákon a nedal ho prezidentke, tak to robí len preto, že jej nechce dať priestor, aby v primeranom čase mohla uplatniť svoje ústavné právomoci, aby tu nebol priestor na to, aby sa tomu v primeranom čase venoval ústavný súd," poznamenala poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii.

Tlačová konferencia strany SaS na tému Cynizmus Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka ešte novelu nedostala, potvrdili opozičné strany

Aj opozičné Progresívne Slovensko a KDH označili to, že hlava štátu ešte nedostala novelu, ako nezvyčajné. "Zdá sa, že koalícia sa rozhodla hrať s celou krajinou špinavú politickú hru s jediným cieľom - aby zabezpečila beztrestnosť svojim ľuďom," dodali hnutia. Opozícia zároveň opätovne legislatívu Trestného zákona skritizovala. Avizovala, že je v závislosti od ďalšieho vývoja pripravená zorganizovať ďalšie protesty.

VIDEO Reakcia Progresívneho Slovenska na neotvorenie schôdze, na ktorej mali odvolávať ministerku kultúry

Reakcia Progresívneho Slovenska na neotvorenie schôdze, na ktorej mali odvolávať ministerku kultúry (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej zatiaľ nedoručili novelu Trestného zákona schválenú minulý týždeň v parlamente. V utorok to potvrdil prezidentkin hovorca Martin Strižinec. "Môžem potvrdiť, že do tejto chvíle nebola novela Trestného zákona doručená do kancelárie prezidenta, teda stále čakáme na jej doručenie," uviedol Strižinec. Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Novelu Trestného zákona schválili poslanci v skrátenom konaní minulý týždeň. Vyplýva z nej zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, skrátenie trestných sadzieb a premlčacích lehôt a zníženie hranice škôd pri majetkovej trestnej činnosti. Prezidentka po jeho prijatí avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela nenadobudla účinnosť.

Viac o téme: PremiérOpozíciaRobert FicoTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu