Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Liga za duševné zdravie odsudzuje zľahčovanie sexuálneho násilia pri debate k Trestnému zákonu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Liga za duševné zdravie (LDZ) kritizuje debatu k novele Trestného zákona. Odsudzuje vyhlásenia, ktoré spochybňujú osoby so skúsenosťou so sexuálnym násilím. Vyzýva verejne činné osoby, ktoré sa výrokov dopustili, aby tak už nerobili a aby sa obetiam a ich blízkym verejne ospravedlnili. Zároveň verí, že sa podarí úpravu Trestného zákona, ktorú považuje za škodlivú, zvrátiť. Uviedla to vo svojom stanovisku.

archívne video 

Opozičné poslankyne nesúhlasia so znížením premlčacej lehoty pri znásilnení (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Považujeme za neprípustné, aby sa kdekoľvek - či už v médiách, na súdoch, v parlamente alebo aj v neformálnych rozhovoroch - spochybňovala relevancia akéhokoľvek času, ktorý daná osoba potrebuje, aby dokázala o týchto hlboko traumatizujúcich udalostiach plnohodnotne hovoriť. Či už sú to mesiace, roky alebo desaťročia. Na prvom mieste má byť ochrana danej osoby a zachovanie jej ľudskej dôstojnosti," priblížila liga.

Úlohou štátnej moci je v prvom rade ochrana slabších, upozorňuje

Poukázala na to, že zotavenie sa zo sexuálneho násilia je spojené s obrovským vynaloženým úsilím. "Žiadna cesta zotavujúcej sa osoby nie je rovnaká a predvídateľná, jedno však ostáva vo väčšine týchto náročných príbehov podobné - nikdy netrvá krátko," poznamenala. Zároveň LDZ upozornila, že úlohou štátnej moci je v prvom rade ochrana slabších. "Sexuálne násilie patrí k najtraumatizujúcejším možným skúsenostiam," uzavrela.

archívne video 

Parlament prijal novelu Trestného zákona, zruší sa Úrad špeciálnej prokuratúry a upravia trestné sadzby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novelu Trestného zákona schválili poslanci minulý týždeň. Vyplýva z nej okrem iného zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, úprava trestných sadzieb a premlčacích lehôt. Tie sa majú znížiť aj v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých, a to na polovicu.

Viac o téme: Sexuálne násilieLiga za duševné zdravieTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu