Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európska komisia poslala Slovensku dva listy: Vláda ohrozuje miliardy eur z eurofondov

Michal Šimečka Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) zaslala Slovensku dva listy, v ktorých varuje, že krajina môže prísť o peniaze z Európskej únie (EÚ). Schvaľovanie novely Trestného zákona malo byť totiž v rozpore s európskym právom. V Národnej rade (NR) SR o tom na tlačovej konferencii informovali predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders mal podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS) zaslať list v deň schvaľovania novely Trestného zákona. Mal v ňom žiadať zastavenie schvaľovania novely v skrátenom legislatívnom konaní. Hojsík zároveň upozornil na to, že EK neidentifikovala podobnosť so zákonom v Rakúsku alebo v Česku, na ktoré sa vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odvoláva.

aktuálne video

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému Vláda ohrozuje európske peniaze (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"EK sa opakovane snažila o dialóg. Dokonca Slovensko v liste z 24. januára upozornila, že analyzovala právne poriadky okolitých členských štátov a nikde nenašla obdobné trestné sadzby. Tým sa totiž vládna koalícia snažila hanebne ospravedlniť dokonca aj pred Komisiou," uviedol Hojsík.

Martin Hojsík
Zobraziť galériu (3)
Martin Hojsík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pozmeňujúce návrhy poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) podľa Hojsíka reagovali na výhrady EK len čiastočne. Predseda PS Michal Šimečka vyzval ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby komunikáciu medzi Slovenskom a EK zverejnil a prevzal politickú zodpovednosť za ignorovanie výhrad Komisie.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Žiadame o zverejnenie výhrad EK, ktoré vláde poslala v listoch z 24. januára a 8. februára. Ukážte slovenskej verejnosti, ako nás Komisia opakovane upozorňovala, že táto novela nie je v súlade s európskym právom a ako jej prijatím de facto vyvoláte konanie proti Slovensku," uviedol Šimečka s tým, že eurofondy sú ohrozené. Minulý týždeň informovalo PS o tom, že EK pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o viac ako 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.

Viac o téme: EurofondyEurópska úniaProgresívne SlovenskoMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu