Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ústavný súd SR odmietol sťažnosť expremiéra Babiša v kauze evidencie v ŠtB

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

KOŠICE - Český expremiér Andrej Babiš neuspel so sťažnosťou na Ústavnom súde (ÚS) SR v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Namietal rozsudok Krajského súdu v Bratislave a uznesenie Najvyššieho súdu SR, ÚS však jeho ústavnú sťažnosť odmietol. Senát ÚS vo veci rozhodol na neverejnom zasadnutí 1. februára.

archívne video 

Čapí hnízdo nekonkurovalo ostatným firmám Agrofertu, tvrdia znalci obhajoby (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Bratislavský krajský súd v júni 2022 zamietol Babišovu žalobu podanú voči Ústavu pamäti národa (ÚPN). NS vlani v auguste dovolanie podané českým expremiérom odmietol. Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN ešte v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a NS SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa opätovne muselo konať po tom, ako ÚS SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia krajského a najvyššieho súdu. V roku 2022 bratislavský krajský súd skonštatoval, že pasívne vecne legitimovaným subjektom je Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR, nie žalovaný ÚPN.

Viac o téme: EvidenciaAndrej BabišÚstavný súdŠtátna bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu