Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KDH a PS kritizujú zmeny vo vedení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou: Cigániková tento krok víta

KDH Zobraziť galériu (3)
KDH (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati kritizujú zmeny vo vedení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Inštitúcie strácajú podľa ich slov svoju nezávislosť. Vyplýva to z vyjadrení poslancov parlamentu Petra Stachuru a Františka Majerského (obaja KDH) na utorkovej tlačovej konferencii.

archívne video

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zmeny sú podľa ich slov dôsledkom tzv. kompetenčného zákona, ktorý priniesol okrem iného úpravy v menovaní a odvolávaní predsedov ŠÚ SR a ÚDZS. "Vláda už stratila akékoľvek zábrany. Nepočkala ani na rozhodnutie Ústavného súdu, na ktorý sa obrátila prezidentka práve preto, lebo nesúhlasila, ako vláda nastavila menovanie predsedov týchto úradov," skonštatoval Stachura.Poslanci sa pýtajú, či je skutočným dôvodom odvolania Renáty Bláhovej z postu šéfky ÚDZS jej boj proti neprimeranému zisku finančných skupín. Poukázali na možné prepojenie nového šéfa úradu Michala Palkoviča so stranou Smer-SD. Upozornili okrem iného na to, že v roku 2019 bol predsedom komisie "kontroverzného záchrankového tendra".

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zmenu vo vedení ÚDZS kritizuje aj Progresívne Slovensko (PS). Odvolaním Bláhovej z postu predsedníčky sa podľa poslanca parlamentu Oskara Dvořáka (PS) zavŕšila politizácia úradu. Považuje to za osobný revanš ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). "Ministerka je v silnom konflikte záujmov, keďže predsedníčka ÚDZS Blahová opakovane poukazovala na ministerkine zvláštne podnikateľské praktiky pri obhliadkach mŕtvych tiel z verejných zdrojov," uviedol.

Kompetenčný zákon opätovne skritizovala aj poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Zmenu vo vedení ÚDZS víta. "Schválenie kompetenčného zákona, ktorý vedie k priamej závislosti kontrolných orgánov na vláde, považujem za nebezpečný krok. Napriek tomu, ak už k tomuto došlo, výmena nekompetentnej Bláhovej za oveľa schopnejšieho Palkoviča je krok, ktorý má logiku a podporu v zdravotníckom sektore," poznamenala na sociálnej sieti.

Vláda v utorok odvolala na návrh ministerky zdravotníctva z funkcie predsedníčky ÚDZS Bláhovú. Šéfka rezortu to odôvodnila tým, že Bláhová sa nevenovala zásadným otázkam v zdravotníctve, prekračovala zákonom dané kompetencie ÚDZS a nespĺňa kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Kabinet na post šéfa od stredy (7. 2.) vymenoval exministra zdravotníctva Michala Palkoviča. Vláda zároveň rozhodla o novom vedení ŠÚ SR. Z funkcie predsedu odvolala Petra Peťka a do funkcie od stredy vymenovala Martina Nemkyho.

Bláhová odmietla, že by nebola dostatočne kvalifikovaná na funkciu šéfky ÚDZS

Doterajšia predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Renáta Bláhová odmietla, že by na funkciu nebola dostatočne kvalifikovaná. Uviedla to na tlačovej konferencii v reakcii na jej utorkové odvolanie z postu. Z funkcie podľa jej slov odchádza s dobrým pocitom.
"Spĺňam kvalifikačné predpoklady, či už v právnickom povolaní, alebo ako audítor a daňový poradca cez finančný trh," povedala. Svojho nástupcu Michala Palkoviča považuje spomedzi všetkých alternatív ako jednu z lepších. "Verím, že práca, ktorú sme robili, bude pokračovať ďalej," skonštatovala. Očakáva, že Palkovič sa bude vzhľadom na svoju lekársku profesiu viac venovať zdravotníckym pilierom, na ktoré dohliada úrad, teda dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou a súdnemu lekárstvu a patologickej anatómii.

KDH a PS kritizujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bláhová nevylúčila, že jej odvolanie z funkcie súvisí so ziskami súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera vo výške 176 miliónov eur, ktoré si môžu vyplatiť jej akcionári. "Moje postoje sú naozaj nekompatibilné s filozofiou bezbrehých ziskov vo verejnom zdravotnom poistení. Súkromný kapitál však vo všeobecnosti považujem za nenahraditeľnú a zdravú hnaciu silu," uviedla. Súhlasí, že akcionári majú právo si zisky vyplatiť, avšak nie, ak sú dosiahnuté v rozpore so zákonom o účtovníctve.

Zároveň informovala, že ÚDZS ešte v decembri minulého roka požiadal súd, aby zamietol žalobu Dôvery o náhradu nemajetkovej ujmy. Dôvera podala žalobu v septembri 2022 pre informácie uvedené v Správe činnosti úradu za rok 2021. "Tie sa týkajú najmä účelového nadhodnotenia nehmotného majetku, neštandardného vyplatenia ziskov vo výške 550 miliónov eur za roky 2010 až 2020, ale aj opakovaného konania, ktoré každý rok vrátane roka 2023 ukracuje systém verejného zdravotného poistenia o milióny eur," priblížila Bláhová.

Dôvera uviedla, že Penta ako jej akcionár neplánuje ani nikdy neplánovala rozdelenie spomínaného zisku vo výške 176 miliónov eur. Tvrdí, že odvolanie Bláhovej z funkcie na rozhodnutie nemá žiadny vplyv. "V právnom štáte si môže legitímne vyplatiť nerozdelený zisk každá legálne fungujúca firma. K takémuto kroku nepotrebuje ani Dôvera a ani Penta súhlas Renáty Bláhovej. Vzhľadom na stav, v akom sa nachádza slovenské zdravotníctvo a jeho financovanie, skupina Penta takýto krok neplánovala a ani neplánuje," uviedla poisťovňa.

Hospodárenie podlieha prísnej regulácii a kontrole

Skritizovala, že úrad sa pod Bláhovej vedením nesprával ako nezávislý orgán verejnej moci, ale ako subjekt, ktorý predkladá verejnosti nepravdivé informácie výhradne v neprospech Dôvery a skupiny Penta. Dôvera zároveň poznamenala, že jej hospodárenie podlieha prísnej regulácii a kontrole nielen zo strany štátu, ale aj zo strany audítorských spoločností. "Popredné audítorské spoločnosti opakovane odobrili správnosť hospodárenia a postupu poisťovne pri nakladaní so zverenými finančnými prostriedkami," ozrejmila.

Viac o téme: KDHPSÚrad pre dohľad nad zdravotnou starostliovsťouJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu