Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Opozícia odvoláva ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka!

Matúša Šutaja Eštoka sa pokúša opozícia odvolať. Zobraziť galériu (6)
Matúša Šutaja Eštoka sa pokúša opozícia odvolať. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Neprešli ani tri dni od schválenia Programového vyhlásenia vlády a súčasne aj vyslovenia dôvery novému kabinetu, no už je na odstrel prvý Ficov minister. Je ním šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Opozícia o tom, že chce žiadať jeho hlavu, informovala už dávnejšie. Dôvodom sú viaceré kroky, ktoré za svoje krátke pôsobenie vo funkcii stihol podniknúť.

NAŽIVO Rokovanie parlamentu k odvolávaniu Šutaja Eštoka: 


  • v parlamente prebieha odvolávacia schôdza k Matúšovi Šutajovi Eštokovi ako ministrovi vnútra
  • rozprava prebieha aj do večerných hodín, hlasovanie by sa malo uskutočniť v piatok o 10:00
  • do rozpravy sa prihlásilo niekoľko desiatok poslancov

Aktualizované 21:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR majú v rokovaní o odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokračovať v piatok (24. 11.) od 9.00 h. Informoval o tom podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý po 21.00 h schôdzu prerušil. Pôvodne mal parlament o opozičnom návrhu na odvolanie rokovať až do skončenia diskusie, do ktorej sa písomne prihlásilo vyše 30 rečníkov.

Aktualizované 21:00 SaS bude jednomyseľne hlasovať za odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Avizoval to poslanec Juraj Krúpa (SaS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi. Vidí na to viacero dôvodov. Spomenul čistky v polícii aj obhajovanie manipulácie s nahrávkami zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pred voľbami a ďalšie.

AKTUÁLNE Opozícia odvoláva ministra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Krúpa skonštatoval, že časom vypláva na povrch, prečo sa Šutaj Eštok rozhodol byť ministrom vnútra a vykonávať "drevorubačské personálne holoruby" vo vedení polície. "Vzali ste však na seba obrovské riziko a zodpovednosť," pripomenul ministrovi. Upozornil, že bude zodpovedný za personálne rozhodnutia, a to aj ak súdy rozhodnú, že nepostupoval v súlade so zákonom.

Aktualizované 19:20 Poslanec Národnej rady (NR) SR Samuel Migaľ (Hlas-SD) označil mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za zbytočnú. Kritizoval predchádzajúcu vládu a vedenie rezortu vnútra. Šutaja Eštoka označil za najakčnejšieho ministra, ktorý napráva chyby predošlých vlád a bývalého ministra Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Poukázal pritom na situáciu v rezorte a vojnu v polícii, hovoril aj o rozvrátenej letke ministerstva vnútra, nedostatočnom krízovom riadení a ďalších problémoch.

Aktualizované 16:19 Veľká časť návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie je postavená na rozhodnutiach súdov, ktoré sú zatiaľ neprávoplatné. Treba si počkať na právoplatné rozhodnutie. Tvrdí to Šutaj Eštok s tým, že pri postavení policajtov mimo službu zákon neporušil. Deklaruje, že akéhokoľvek policajta by postavil mimo službu, ak by bol podozrivý z úmyselného trestného činu. Rešpektuje právo opozičných poslancov navrhnúť odvolanie člena vlády.

Matúš Šutaj Eštok a Richard Raši
Zobraziť galériu (6)
Matúš Šutaj Eštok a Richard Raši  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister v diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR pripomenul, že návrh na jeho odvolanie iniciovalo Progresívne Slovensko desať dní po vymenovaní novej vlády, ktorá ešte ani nepredstavila programové vyhlásenie a nemala dôveru. Odôvodnenie návrhu nepovažuje za kvalitné. Podotkol tiež, že keď opozícia avizovala jeho odvolanie, ešte neboli známe rozhodnutia súdov, na ktorých stavia svoje argumenty.

Aktualizované 14:49 Do rozpravy sa písomne prihlásilo 37 poslancov. Každý môže vystupovať 20 minút. Potom sa ešte môžu poslanci prihlásiť aj ústne. Slovo si zobral odvolávaný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Za svoje výroky voči rozhodnutiu súdu sa ospravedlnil a priznal, že z úst ministra vnútra také vyjadrenia zaznieť nemali. Zdôraznil však, že pri postavení policajtov mimo službu len dodržiaval zákon. Osobitne sa prihovoril šéfovi PS Michalovi Šimečkovi a opýtal sa ho, či by bol v poriadku s tým, ak by išiel jeho manželke kolega podpáliť auto kanistrom. Narážal na tak na čurillovcov, ktorí sa mali v podobnom duchu vyjadrovať o vyšetrovateľke Diane Santusovej. PS skritizoval za to, že aktivitu na jeho odvolávanie vyvinuli až po kritike médií. Pred poslancami rečnil skoro hodinu. 

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (6)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 13:40 Mestský súd Bratislava IV dnes zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia vo veci Jána Čurillu. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Čurilla teda zostáva mimo služby. Spôsob, akým boli čurillovci postavení mimo službu, je jedným z dôvodov, prečo dnes opozícia odvoláva ministra vnútra. 

 

PER ASPERA AD ASTRA 2:1 (priebežne) Mestský súd Bratislava IV dnes zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia...

Posted by Peter Kubina on Thursday, November 23, 2023

Aktualizované 13:30 Za vládu v pléne v úvode vystúpil premiér Robert Fico. Opozícii odkázal, aby so slovom "pomsta" narábala veľmi opatrne. Prečítal tiež stanovisko vlády, podľa ktorej je návrh na odvolanie Šutaja Eštoka neopodstatnený. 

AKTUÁLNE Opozícia odvoláva ministra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 13:20 Poslanci si odhlasovali, že rokovať budú dnes aj po 19. hodine. Samnotné hlasovanie by potom malo byť v piatok o 10. hodine. Ako prvý si slovo zobral podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS), ktorý odprezentoval dôvody, pre ktoré sa rozhodli Šutaja Eštoka odvolávať. Minister vnútra, o ktorom nezávislý súd skonštatuje, že porušil zákon a on sa následne tomu súdu vyhráža, nemá podľa neho na svojom poste čo hľadať. "Máme dve nezávislé rozhodnutia súdov, podľa ktorých minister v rozpore so zákonom odstavil funkcionárov policajného zboru, Kišša a Mašina. Minister dobre vedel, že títo dvaja policajti majú status chránených oznamovateľov, čiže na to potrebuje súhlas úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti," vyhlásil Šimečka s tým, že minister o súhlas nepožiadal.

Šutaj Eštok podľa neho vedome a opakovane prekročil čiaru v súvislosti s porušením zákona. Dodal, že rezort vedie amatérsky a arogantne. Minister má podľa Šimečku právo robiť personálne výmeny, no Šutaj Eštok to nerobil profesionálne, formálne správne a s elementárnou slušnosťou.

Šutaj Eštok je podľa neho "poslušným nástrojom pomsty" voči príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí vyšetrovali kauzy vlád Smeru-SD. Myslí si, že jeho agendou je slúžiť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). "Slovensku majú vládnuť ľudia, ktorí sa vo svojom remesle vyznajú, ktorí konajú v prospech ľudí a nie v prospech svojho pána," uzavrel.

AKTUÁLNE Opozícia odvoláva ministra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opozícia má dôvodov viac

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi podali poslanci z klubov Progresívne Slovensko, KDH, SaS a hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ v stredu. Z funkcie by mal podľa opozície odísť pre čistky vo vedení polície, ako aj pre porušenie zákona. Kritizujú aj opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, označili ich za divadlo. Šutaj Eštok podľa nich tiež porušil zákon, napríklad tak, že nekomunikoval s úradom pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo služby.

"Ak si vláda do programového vyhlásenia vlády napísala, že bude dbať na to, aby vláda a inštitúcie dodržiavali zákony, tak potom veľmi neadekvátne vyznieva, keď dva nezávislé súdy rozhodnú, že minister porušil zákon," vyhlásil ešte pred schôdzou Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Upozornil, že prvé kroky Šutaja Eštoka vo funkcii týkajúce sa personálnych rozkazov boli v rozpore so zákonom. Líder hnutia Slovensko Igor Matovič pripomenul, že v právnom štáte vládna moc dopraje slobodu vyšetrovateľom bez ohľadu na to, koho vyšetrujú. To sa však podľa neho v súčasnosti nedeje.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) v stredu tvrdil, že koalícia nebude pri otváraní schôdze robiť obštrukcie a bude sa konať. "Bude normálne prebiehať, bude riadna diskusia za účasti ministra a prípadne aj iných členov vlády," doplnil.

Viac o téme: OdvolávanieMinister vnútraMimoriadna schôdzaMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu