Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šimkovičovú čaká odvolávanie! Opozičné strany už podali návrh: Prvá reakcia Danka a ministerky

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné PS a SaS vyzbierali a podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chcú odvolávať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS). Ministerka kultúry reagovala, že iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja. Stanovisko poskytla riaditeľka odboru komunikácie rezortu kultúry Petra Bačinská.

"Nejde iba o jej poburujúce výroky na adresu kultúry samotnej alebo rôznych skupín obyvateľstva. Nejde iba o jej očividnú nekompetentnosť, ktorú každý deň ukazuje a dokonca nejde ani iba o jej relatívne škandalózne plány, ktoré v kultúre oznamuje a ktoré by kultúru v niektorých oblastiach vrátili pred rok 1989," podčiarkla Zora Jaurová (PS). Ako dôvody na odvolanie ministerky uviedla aj to, že Šimkovičová nekomunikuje s relevantnými predstaviteľmi kultúrnej obce ani nerozumie potrebám kultúry.

archívne video

Michelko tvrdí, že Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Mária Kolíková (SaS) tvrdí, že z ministerstva kultúry sa stalo pod vedením Šimkovičovej "ministerstvo nekultúry, polarizácie a nenávisti". Poukázala aj na petíciu občanov na odvolanie ministerky, ktorú podpísalo vyše 180-tisíc ľudí. Opozícia aj preto pristúpila k návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze, aby tému na pôde parlamentu otvorila. Na iniciovanie mimoriadnej schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov. Predseda parlamentu by mal mimoriadne rokovanie zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Danko vyjadruje plnú podporu ministerke

Predseda SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko deklaroval, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má jeho plnú podporu. Reagoval tak na podanie návrhu na jej odvolanie zo strany opozície. Líder SNS verí, že mimoriadnu schôdzu k jej odvolaniu sa podarí rýchlo ukončiť.

"Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, ale na opravu strechy filharmónie. Martina Šimkovičová poukazuje na mnohé veci," uviedol Danko. "Verím, že to veľmi rýchlo 'zarežeme', nepotrebujeme zbytočný cirkus," dodal na margo mimoriadnej schôdze k jej odvolávaniu.

Opozičné PS a SaS v piatok podali návrh na odvolanie ministerky kultúry. Predseda parlamentu by mal do siedmich dní od podaniu návrhu zvolať mimoriadne rokovanie. Opozícia argumentuje nekompetentnosťou ministerky aj jej výroky či plány v oblasti kultúry. Strany jej vyčítajú, že nekomunikuje s relevantnými predstaviteľmi kultúrnej obce a nerozumie potrebám kultúry.

Viac o téme: OpozíciaPodpisyNávrh na odvolanieSaSMartina ŠimkovičováPS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu