Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jozef Hajko naďalej považuje novelu Trestného zákona za škodlivú

Jozef Hajko
Jozef Hajko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Napriek pozmeňujúcim návrhom vládnej koalície k novele Trestného zákona považuje KDH novelu ako celok naďalej za škodlivú pre spoločnosť. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR z KDH Jozef Hajko počas diskusie k novele v druhom čítaní. Na margo pozmeňujúcich návrhov z výboru uviedol, že kozmetické zmeny nestačia. Apeloval na schválenie zmien, ktoré predloží KDH.

Hajko pri zmenách z dielne vládnej koalície, ktoré prišli z výboru, ocenil napríklad iné nazeranie na tzv. horalkové krádeže a tiež definovanie drogového priestupku. Zároveň upozornil, že pri zrýchlenom prijímaní zmien to bude znamenať ešte veľa ďalšej potrebnej práce v oblasti probačného dohľadu. Novelizáciu však naďalej považuje všeobecne za škodlivú a nápravu v zásadných oblastiach nevidí ani v predložených zmenách. Kritizoval skracovanie premlčacích lehôt, pokrok nevidí ani pri trestných sadzbách. Zopakoval, že KDH príde so svojim pozmeňujúcim návrhom a má rozdielne pohľady napríklad na výšky trestov či na prístup k riešeniu korupcie.

Diskusii dominovali kritické vyjadrenia opozície

Hajko opakovane zdôraznil, že takýto dôležitý zákon mal prejsť riadnym legislatívnym procesom. Za ideálne označil prijímanie takýchto zmien po všeobecnom konsenze. Obáva sa rizika nestability, ak sa budú zmeny presadzovať mocensky. Alojz Hlina (SaS) rovnako vníma koaličné pozmeňujúce návrhy ako kozmetické. Koalícia ich podľa neho využíva na tvrdenie, že počúva výhrady, aby utlmila hnev ľudí. "Podstata tam ostala, tej sa nikto nedotkol," poznamenal. Zuzana Števulová (PS) poznamenala, že žijeme v situácii, keď jedna záujmová skupina získala moc v krajine a sama pre seba si napísala novelu Trestného zákona aj Trestného poriadku.

"Napriek tomu, že hovoria ako sa snažia zavádzať restoratívnu justíciu a posilňovať práva obetí, tak o tých nikde nič nepočujeme," uviedla s tým, že práve o postavenie obetí a ich práva má pri novele obavy. Štvrtkovej dopoludňajšej diskusii dominovali kritické vyjadrenia opozície. Zástupcovia vládnej koalície sa do debaty uplynulé dva dni zapájajú len minimálne. V úvode predniesol návrh v druhom čítaní minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Predstavil zmeny, ktoré v spoločnej správe z výborov navrhla koalícia. Tvrdí, že úpravy reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán.

Viac o téme: NRSRTrestný zákonJozef Hajko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu