Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Globálnym výzvam nemožno čeliť bez zapojenia súkromného sektora, uviedla prezidentka Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vlády musia riešiť výzvy ako klimatická kríza, bezpečnosť či digitalizácia. Nemôžu to však robiť bez zapojenia, inovácií a vedenia zo strany súkromného sektora. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na otvorení slovensko-kanadského biznis fóra v kanadskom Toronte.

"Vlády môžu pomôcť vytvoriť príležitosti a podmienky na úspech. Do roku 2026 Slovensko preinvestuje viac ako 3,6 miliardy eur alebo 5,3 miliardy kanadských dolárov z plánu obnovy na podporu zelenej a digitálnej transformácie a nových technológií. V nasledujúcich šiestich rokoch budeme každoročne zvyšovať verejné financovanie výskumu, vývoja a inovácií o 14 percent," povedala Čaputová.

Po stretnutí v Ottawe cítim blízkosť, tvrdí Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Poukázala na ruskú inváziu na Ukrajinu, útok Hamasu na Izrael a napätie v Červenom mori, ktoré nanovo definujú bezpečnosť, energetické a obchodné vzorce. Vzostup nových technológií a umelej inteligencie podľa slovenskej prezidentky otvára ľudstvu úplne novú digitálnu kapitolu. "Stále je tu veľká globálna výzva – klimatická kríza. Musíme prejsť na ekologickejší a udržateľnejší model rozvoja. Pretože ten starý, založený na fosílnych palivách a znečistení, je zastaraný a mimo dosahu potrieb našej planéty," podotkla.

Všetko je podľa Čaputovej obrovskou príležitosťou pre slovenských miestnych a medzinárodných partnerov. "Slovensko je otvorené pre podnikanie," skonštatovala. Prezidentku počas jej cesty v Kanade a USA sprevádza početná podnikateľská delegácia zložená z predstaviteľov firiem, ktoré sa venujú zelenej transformácii, udržateľnej energii a digitálnym technológiám.

Viac o téme: Súkromný sektorZuzana ČaputováGlobálne výzvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu