Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidentka v Kanade a USA: FOTO Za veľkou mlákou doslova žiari, pozrite na tie outfity! TOTO všetko postíhala

Prezidentka Zuzana Čaputová reprezentuje Slovensko s veľkou gráciou Zobraziť galériu (18)
Prezidentka Zuzana Čaputová reprezentuje Slovensko s veľkou gráciou (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Zuzana Čaputová)

OTTAWA/TORONTO - Prezidentka Zuzana Čaputová reprezentuje tento týždeň Slovensko "za veľkou mlákou". Najskôr navštívila Kanadu a potom sa presunula do USA. Ako sama povedala, naposledy sa oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu v Kanade uskutočnila pred viac ako 20 rokmi. Stretla sa aj so Slovákmi žijúcimi v Kanade, zúčastnila sa svätej omši v kostole, kde zaznieva aj slovenčina, dostalo sa jej najvyššej pocty v podobe štátnej večer s kanadským premiérom a otvorila slovensko-kanadské biznis fórum v Toronte. V USA v San Franciscu vztýčila na radnici s primátorkou mesta London Breed slovenskú vlajku. Čo je však tiež dôležité podotknúť, na všetkých záberoch žiarila a tiež všetci okolo nej.

Prezidentka odcestovala na štátnu návštevu Kanady v pondelok. Zuzanu Čaputovú pozvala do Kanady jej generálna guvernérka Mary Simonová. Ako prezidentka uviedla počas cesty v lietadle, Slovensko je s Kanadou blízkym partnerom a spojencom a obe krajiny majú rozvinutú spoluprácu v rôznych oblastiach.

VIDEO Vyjadrenie prezidentky počas cesty do Kanady

S Kanadou sme blízkymi partnermi a spojencami, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V utorok sa stretla s kanadským premiérom

Prezidentka sa v utorok v Ottawe stretla s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Naposledy sa oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu v Kanade uskutočnila pred viac ako 20 rokmi. Čaputová prebrala s premiérom podľa svojich slov množstvo tém. Trudeau sa zaujímal o dianie na Slovensku a hovorili spolu aj o bezpečnostnej situácii.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretla v utorok s kanadským premiérom Justinom Trudeauom v Ottawe
Zobraziť galériu (18)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretla v utorok s kanadským premiérom Justinom Trudeauom v Ottawe  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Sme spojencami v NATO. Spoločne naše vojenské jednotky slúžia v Lotyšsku pod vedením Kanady," priblížila slovenská hlava štátu. Dodala, že zároveň rozprávali o energetickej situácii a možnej perspektívnej spolupráci aj v tejto oblasti.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Na štátnej večeri žiarila

V utorok sa stretla s predsedom Dolnej snemovne parlamentu Gregom Fergusom. Zúčastnila sa aj štátnej večery podávanej generálnou guvernérkou za účasti predsedu vlády Kanady, na ktorej všetkým vyrazila dych. Slovenskú prezidentku v utorok dopoludnia privítala zástupkyňa generálnej guvernérky a sudkyňa Najvyššieho súdu Kanady Andromache Karakatsanisová. Zastúpila tak generálnu guvernérku Kanady Mary Simonovú, ktorá sa pre zdravotné problémy nemohla na ceremónii vo svojom sídle Rideau Hall zúčastniť.

Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau si pripíja s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou počas štátnej večere v Rideau Hall v Ottawe
Zobraziť galériu (18)
Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau si pripíja s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou počas štátnej večere v Rideau Hall v Ottawe  (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

"Podobné príležitosti sú najvyššiou poctou, ktorú hostiteľská krajina preukazuje inému štátu. Sú nádherne pripravené a formálne aj protokolárne dotiahnuté do posledného detailu - napriek tomu to bol veľmi srdečný večer medzi priateľmi," uviedla prezidentka.

Vo svojom príhovore kanadský premiér podľa prezidentky vyzdvihol, že naše krajiny majú veľa spoločného. "A neplatí to len o spoločnej láske pre ľadový hokej. Kanada je aj vďaka komunite našich krajanov rôznorodejšia a bohatšia," povedala.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Stretla sa so Slovákmi žijúcimi v Kanade

Prezidentka sa stretla aj so Slovákmi žijúcimi v Kanade. Ide o jedno z mnohých stretnutí s krajanmi, ktoré Čaputová na svojej ceste absolvuje. "Teším sa, že títo ľudia majú za sebou úspešné príbehy v krajine, kde sa museli etablovať. Stále myslia na Slovensko, hlásia sa k nemu a stále sledujú, čo sa na Slovensku deje," podotkla.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Komunita Slovákov v Kanade sa začala tvoriť už v roku 1878, keď pricestoval do Toronta prvý známy slovenský prisťahovalec Joseph Bellon a v duchu drotárskej tradície tu založil továreň na výrobu drôtov. Nasledovali ho tisíce ďalších Slovákov," uviedla na sociálnej sieti prezidentka. Niektorí utekali pred chudobou, či pred vojnou, ďalší utekali pred totalitným režimom hľadajúc slobodu.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Mnohí podľa jej slov prišli len nedávno, aby hľadali nové študijné, či pracovné príležitosti a skúsili nový život. "Dnes sa k slovenským koreňom hlási cez 70-tisíc obyvateľov Kanady a tunajšia slovenská krajanská komunita je tretia najväčšia na svete," vyhlásila.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Som síce tisíce kilometrov od Slovenska, ale na každom stretnutí, ktoré som absolvovala, cítim blízkosť, pokiaľ ide o hodnoty, záujmy, ktoré naše krajiny majú vrátane toho, že treba chrániť demokraciu, ľudské pravá, a aj to, že pomáhajú Ukrajine. Mám pocit, že sa mi dostalo naozaj v tejto veľkej zime hrejivého prijatia," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Utorkové stretnutia označila za milé, srdečné, blízke, ale zároveň za konkrétne a praktické. Na pôde úradu generálnej guvernérky diskutovali o vplyve sociálnych médií na ženy a dievčatá, čo má vplyv na mentálne zdravie mladej generácie.

VIDEO Prezidentka po stretnutiach v Ottawe 

Po stretnutí v Ottawe cítim blízkosť, tvrdí Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa počas návštevy Kanady zúčastnila v stredu (31. 1.) aj svätej omše v kostole sv. Cyrila a Metoda v Mississauge na predmestí Toronta. Farnosť Svätého Cyrila a Metoda v Mississauge je otvorená všetkým národom a národnostiam. Ako uviedla prezidentka, "zaznieva v nej krásna slovenčina, i keď v podaní poľského kňaza - čo krásne odráža silu i ducha rôznorodosti a otvorenosti komunity," dodala.

Prezidentka do kanadskej zimy vytiahla kožuch
Zobraziť galériu (18)
Prezidentka do kanadskej zimy vytiahla kožuch  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Veľmi by som si želala, aby moji rovesníci ani naše deti nemuseli opúšťať Slovensko iba preto, že v ňom nenachádzajú priaznivé životné podmienky. A už vôbec nie preto, že ich k odchodu privádza nevraživosť, spoločenská atmosféra alebo pocit neuznania," vyslovila prezidentka.

Krajanom v Ottawe, Toronte aj v Mississauge popriala, aby si v zdraví užívali zázemie, ktoré im poskytuje Kanada, a zároveň aj nehasnúci vzťah k Slovensku, ktoré si nesú vo svojich srdciach. Pani veľvyslankyni a jej tímu poďakovala za všetku pomoc a prácu, ktorou prispela k tejto jej návšteve.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

V Toronte otvorila slovensko-kanadské biznis fórum

Vlády musia riešiť výzvy ako klimatická kríza, bezpečnosť či digitalizácia. Nemôžu to však robiť bez zapojenia, inovácií a vedenia zo strany súkromného sektora. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na otvorení slovensko-kanadského biznis fóra v kanadskom Toronte.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Vlády môžu pomôcť vytvoriť príležitosti a podmienky na úspech. Do roku 2026 Slovensko preinvestuje viac ako 3,6 miliardy eur alebo 5,3 miliardy kanadských dolárov z plánu obnovy na podporu zelenej a digitálnej transformácie a nových technológií. V nasledujúcich šiestich rokoch budeme každoročne zvyšovať verejné financovanie výskumu, vývoja a inovácií o 14 percent," povedala Čaputová.

Prezidentka v Kanade a
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Stále je tu veľká globálna výzva – klimatická kríza. Musíme prejsť na ekologickejší a udržateľnejší model rozvoja. Pretože ten starý, založený na fosílnych palivách a znečistení, je zastaraný a mimo dosahu potrieb našej planéty," podotkla. Všetko je podľa Čaputovej obrovskou príležitosťou pre slovenských miestnych a medzinárodných partnerov. "Slovensko je otvorené pre podnikanie," skonštatovala.

VIDEO Prezidentka otvorila biznis fórum v Toronte

Prezidentka Čaputová otvorila biznis fórum v Toronte (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezidentka sa presunula vo štvrtok z Kanady do USA

V San Franciscu ju privítala primátorka mesta London Breed. Spoločne vztýčili na radnici slovenskú vlajku. Budovu tiež vo štvrtok večer (1. 2.) miestneho času vysvietia v národných farbách Slovenska.

Na snímke primátorka San Francisca London Breed (druhá vľavo) a prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas vztýčenia slovenskej vlajky na radnici v San Franciscu
Zobraziť galériu (18)
Na snímke primátorka San Francisca London Breed (druhá vľavo) a prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas vztýčenia slovenskej vlajky na radnici v San Franciscu  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Vo štvrtok tu má Slovensko svoj deň. Vztýčili sme spoločne slovenskú vlajku a večer bude radnica vysvietená slovenskými farbami. Som veľmi rada, lebo je to aj odkaz domov, že Slovensko je tu rešpektovanou krajinou a ľudia, ktorí tu žijú, nám robia dobré meno," povedala slovenská hlava štátu.

 Na snímke primátorka San Francisca London Breed a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia na radnici v San Franciscu
Zobraziť galériu (18)
Na snímke primátorka San Francisca London Breed a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia na radnici v San Franciscu  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Čaputovú sa zúčastnila podujatia Slovaks meet Slovaks, na ktorom sa stretla podnikateľská delegácia s komunitou Slovak PRO. "Zúčastnila som sa stretnutia slovenských profesionálov, teda ľudí, ktorí žijú v USA, úspešne tu podnikajú, sú vedcami, expertmi, učia na univerzitách," uviedla.      

 Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas podujatia Slovak meet Slovaks - stretnutie prezidentky s podnikateľskou delegáciou a komunitou Slovak PRO v San Franciscu
Zobraziť galériu (18)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas podujatia Slovak meet Slovaks - stretnutie prezidentky s podnikateľskou delegáciou a komunitou Slovak PRO v San Franciscu  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Sú v podstate asi najúspešnejší Slováci v USA a stretli sa s našou biznis delegáciou a som tomu rada, lebo sa tu otvárajú nové možnosti spolupráce," priblížila prezidentka. Slovensko je podľa nej otvorená ekonomika a Slováci musia mať otvorené mysle na spoluprácu a kontakty. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas podujatia Slovak meet Slovaks - stretnutie prezidentky s podnikateľskou delegáciou a komunitou Slovak PRO v San Franciscu
Zobraziť galériu (18)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas podujatia Slovak meet Slovaks - stretnutie prezidentky s podnikateľskou delegáciou a komunitou Slovak PRO v San Franciscu  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Pracovná cesta slovenskej hlavy štátu bude pokračovať v piatok (2. 2.) otvorením biznis fóra. Zavíta aj na Univerzitu Stanford, kde vystúpi s príhovorom na tému 35 rokov od pádu železnej opony. Na univerzite tiež absolvuje obed so slovenskými študentami. Neskôr spolu s podnikateľskou delegáciou navštívi v Silicon Valley centrálu spoločnosti Google a stretne aj s jej vedením. Pracovnú cestu v USA zakončí Čaputová v Pittsburgu.

VIDEO Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou, vyhlásila prezidentka

Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Viac o téme: USAKanadaZuzana ČaputováŠtátna návšteva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu