Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezídium Policajného zboru pre školy vyčlenilo vyše 2-tisíc policajtov, začalo sa aj ich vzdelávanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Prezídium Policajného zboru (PZ) vyčlenilo pre školy viac ako 2000 tzv. policajtov prvého kontaktu. Ich koordináciu zabezpečuje prvých 45 príslušníkov PZ a krajských koordinátorov prevencie kriminality, pôsobiacich na okresných úradoch v sídle kraja. Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave odštartovalo tiež prvé vzdelávanie zamerané na bezpečnosť tzv. mäkkých cieľov, kam patria aj školy. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

archívne video 

Ďalší brutálny prípad v Bratislave: V byte našli dve mŕtve telá (Zdroj: Topky/Maarty)

Policajti prvého kontaktu sú pre školy k dispozícii pre prípady vyžadujúce komunikáciu školy a polície. "Zámerom je vytvoriť vzťah založený na dôvere a pravidelnej informovanosti o škole a dianí v škole," povedal riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin. Doplnil, že ministerstvo vnútra je dlhodobo kľúčovým partnerom preventívnych aktivít v školách. "Dokonca sme sa snažili, aby tam, kde je to možné, mal policajt prvého kontaktu v danej škole svoje dieťa alebo aspoň v minulosti túto školu absolvoval. Je to ideálna motivujúca situácia. Policajti prvého kontaktu budú spolupracovať aj s obecnými policajtmi, aby boli deti a študenti v bezpečí nielen vnútri školy, ale aj v jej okolí," spresnila prvá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

Vedenie školy môže s políciou byť v kontakte nielen osobne, ale aj elektronicky

V súčasnosti už takmer 2700 základných a vyše 1000 stredných škôl spolupracuje s policajtmi s miestnou a osobnou znalosťou danej lokality. Základné a stredné školy napojené na rezortný informačný systém rezortu školstva majú vytvorené komunikačné dvojice policajt - vedúci pedagogický pracovník. Vedenie školy môže s políciou byť v kontakte nielen osobne, ale aj elektronicky. Ako vysvetlil rezort, polícia zriadila mailové adresy určené na komunikáciu výhradne s vedením školy, ktoré spravuje operačný odbor Prezídia PZ a informácie následne distribuuje na príslušné krajské policajné riaditeľstvá.

Bezpečnosť a ochranu detí a študentov v školách považuje rezort vnútra za prioritu. Ako upozornil, je stále viac aktuálna aj v súvislosti s viacerými prípadmi vyhrážania sa v slovenských školách a po teroristickom útoku na akademickej pôde v Prahe na konci minulého roka.

Viac o téme: VzdelávaniePolicajtiPrezídiumPolicajná zbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu