Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ministerstvo vnútra nesúhlasí so správou Najvyššieho kontrolného úradu: Účelové zariadenia sa využívajú neefektívne

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR nesúhlasí so zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, že jeho účelové zariadenia sa využívajú neefektívne. Uviedol to tlačový odbor MV SR.

"S konštatovaním, že zariadenia v správe MV SR nie sú využívané efektívne, sa nestotožňujeme, keďže nekorešponduje so zisteniami NKÚ. Využívanie kapacít účelových zariadení ministerstvo vnútra pružne prispôsobuje aktuálnej situácii a potrebám rezortu vnútra. Vychádza sa z potrieb v oblasti odbornej prípravy, výcviku, rekreácie a liečby osôb/zamestnancov rezortu," spresnil rezort vnútra.

archívne video

Vyjadrenie Matúša Šutaja Eštoka pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je podľa MV SR pravda, že celkové využitie v rokoch 2020 a 2021 výrazne pokleslo, avšak z dôvodu obmedzenia rekreačnej a liečebnej starostlivosti v dôsledku covidových opatrení. "Takýto pokles považujeme za objektívny, keďže sme zabezpečovali potreby Slovenskej republiky aj za ostatné rezorty. Časť kapacít pritom bola využívaná ako karanténne zariadenia," podčiarklo ministerstvo vnútra.

"Pri kontrole v rokoch 2017 až 2022 NKÚ v zariadeniach rezortu vnútra konštatoval pochybenia iba takého charakteru, ktorých náprava bola zrealizovaná už počas kontrol a priebežne v roku 2023, a to preškolením personálu, úpravou vnútropodnikových smerníc, ako aj úpravou procesu vnútornej kontroly účelových zariadení," doplnil rezort vnútra.

Pokiaľ ide o budovu v Trenčianskych Tepliciach, rezort vnútra nemal kapacity na jej uvedenie do prevádzkyschopného stavu. V dobrej viere sa však vynaložili nevyhnutné prostriedky potrebné na udržanie aktuálneho statusu budovy.

Využívanie štátnych školiacich, kúpeľných a rôznych rekreačných zariadení je neefektívne

"V žiadnom z ostatných zistení v kontrolovaných subjektoch v zriaďovacej pôsobnosti MV SR výsledok kontroly nekonštatuje nehospodárne nakladenia s verejnými prostriedkami," dodalo ministerstvo vnútra.

Využívanie štátnych školiacich, kúpeľných a rôznych rekreačných zariadení je neefektívne a súčasné nastavenie ich fungovania neumožňuje ďalší rozvoj a modernizáciu. O výsledkoch kontroly NKÚ zameranej na hospodárenie s verejnými prostriedkami a nakladanie s majetkom v účelových zariadeniach informovala v piatok (26. 1.) hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Spresnila, že v kontrolovaných zariadeniach boli porušené rozpočtové pravidlá vrátane porušenia finančnej disciplíny vo výške viac ako 400-tisíc eur, ich kapacity sa v prevažnej miere využívali nedostatočne. Kontrolóri tiež našli nedostatky v zriaďovacích listinách, účtovníctve, porušenia zákona o verejnom obstarávaní a Zákonníka práce, keď okrem iného zamestnanci na dohodu o vykonaní práce pracovali viac ako povolený počet hodín počas jedného dňa, a to aj v prípade mladistvých.

Viac o téme: VyužitieMinisterstvo vnútraNajvyšší kontrolný úradNeefektívneúčelové zariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu