Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Matica slovenská je znepokojená útokmi na Šimkovičovú: Čo sa jej nepáči?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MARTIN - Útoky na ministrov kultúry, pre ktorých je prioritou národná kultúra, sú pre matičiarov a Maticu slovenskú znepokojivé. Predsedníctvo Matice slovenskej to uviedlo v stanovisku k aktuálnej situácii v národnej kultúre a ku kampani proti ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS).

Matica slovenská rešpektuje výsledky minuloročných demokratických volieb a vymenovanie Šimkovičovej do funkcie ministerky kultúry prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. "Každý nový minister by mal mať priestor aspoň sto dní na preukázanie schopností riadiť rezort. A až na základe konkrétnych výsledkov možno hodnotiť jeho prácu," uviedlo predsedníctvo.

archívne video

Michelko tvrdí, že Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"V marci 2018 sme boli svedkami podobnej kampane proti vtedy novovymenovanej ministerke kultúry Ľubici Laššákovej, ktorá do funkcie nastúpila 22. marca 2018. Paradoxne, už o tri dni odštartovali cielené nenávistné snahy na jej odvolanie pod názvom tzv. Kultúrny reparát," doplnilo predsedníctvo.

Matica slovenská je znepokojená
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podobná časť kultúrnej obce Slovenska spustila podľa predsedníctva Matice slovenskej v polovici januára petíciu na odstúpenie novej ministerky kultúry. "Kritici jej nedali priestor na základné zorientovanie sa v problematike. Treba podotknúť, že ide o obzvlášť zložitú dobu pre rezort kultúry. Objektívne, nový kolektív pracovníkov Ministerstva kultúry SR nemohol za také krátke obdobie veľa vykonať a už čelí nevyberanej kritike i dokonca návrhu na odvolanie ministerky v Národnej rade SR," skonštatovalo v stanovisku.

Viac o téme: ZnepokojenieMartina ŠimkovičováMatica slovenskáMinisterka kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu