Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pellegrini verí, že europoslanci za Hlas a Smer nebudú v Európskom parlamente "bez výtlaku"

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana európskych socialistov (PES) po eurovoľbách zrejme prehodnotí svoj postoj k zmrazeniu členstva strán Smer a Hlas. Povedal to v utorok večer v Bruseli predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini po stretnutí so šéfkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou.

VIDEO Pellegrini v Bruseli o rezolúcii EP kritickej voči slovenskej vláde

Pellegrini v Bruseli o rezolúcii EP kritickej voči slovenskej vláde (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Voľby do EP budú 6. až 9. júna a Slovensko bude mať po úprave zastupovať 15 europoslancov. V prípade, že voliči na Slovensku zvolia jedného-dvoch zástupcov populistických a protieurópskych strán a šesť až sedem poslancov za strany Smer a Hlas, v 15-člennej poslaneckej skupine nebude mať najmenej polovica primeraný "výtlak" a nebudú mať reálnu možnosť ovplyvniť európsku legislatívu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Maarty)

Záleží to na skupine európskych socialistov v EP (S&D), či sa bude naďalej dištancovať od poslancov za strany Hlas a Smer. Ocitnú sa potom vo frakcii Nezaradení, ktorá nemá žiaden význam pri formovaní európskej legislatívy.Na otázku ako chce tejto situácii zabrániť súčasná vláda s dvoma sociálno-demokratickými stranami, Pellegrini uviedol, že situácia po eurovoľbách bude iná.

"Ak sociálni demokrati na Slovensku dosiahnu dobrý výsledok, tak sociálni demokrati v europarlamente sami budú musieť zvážiť, či im nestojí za to mať navyše ešte šesť alebo sedem poslancov. Pretože pomery budú podľa mňa rozdielne ako sú dnes a každá frakcia, aj sociálni demokrati, sa bude snažiť získať čo najviac hlasov, aby si uchovala svoju váhu," opísal situáciu.Pripomenul, že podľa počtu poslancov si politické skupiny nárokujú obsadenie vedúcich funkcií v orgánoch EP a v jednotlivých výboroch.

"Verím, že po dobrom výsledku volieb na Slovensku prehodnotia svoj postoj dočasného suspendovania členstva na európskej úrovni. Nemyslím si, že nechajú len tak bokom šesť alebo sedem poslancov. Budú im dobrí," odkázal Pellegrini.Zároveň poukázal na to, že v Európskej rade, čiže na summitoch šéfov vlád a štátov, sú teraz len štyria socialistickí lídri a preto eurosocialisti nebudú "donekonečna izolovať" ďalšieho premiéra z tohto tábora.

Viac o téme: PoslanciEurópsky parlamentPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu