Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zákaz fajčenia po novom platí vo všetkých parkoch a na námestiach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Zákaz fajčenia po novom platí vo všetkých parkoch a na námestiach v Liptovskom Mikuláši a jeho mestských častiach. Na návštevníkov terás reštaurácií a pohostinstiev sa počas prevádzkových hodín zákaz nevzťahuje. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

V Liptovskom Mikuláši a jeho mestských častiach sa nachádza 11 parkov, niektoré z nich sa podľa radnice stali obľúbenou lokalitou pre fajčiarov. Cigaretový dym často sprevádza aj neporiadok. Najväčší problém so znečisťovaním býva v Rohonciho záhrade v centre mesta a v Parku Márie Rázusovej Martákovej. "Radnica sa rozhodla zakročiť a prostredníctvom mestského zastupiteľstva nastavila pravidlá v mestských zelených zónach aj na námestiach tak, aby naplno slúžili na svoj účel všetkým návštevníkom," priblížila hovorkyňa.

archívne video

Fajčenie škodí

Zákon samospráve umožňuje cez všeobecné záväzné nariadenie stanoviť zákaz fajčenia na verejných priestranstvách cez mestské nariadenie. "Takže po schválení poslancami tento zákaz zavádzame vo všetkých mestských parkoch a na cintorínoch. Fajčenie je zakázané aj na námestiach, kde sa zhromažďuje viac ľudí a konajú sa tu podujatia, ktorých návštevníkmi sú často rodiny s deťmi," vysvetlil Gabriel Lengyel z mestského úradu. Zákon okrem toho stanovuje zákaz fajčiť na detských ihriskách či na zastávkach a staniciach verejnej dopravy. Dodržiavanie nariadenia aj zákona kontroluje mestská polícia. V roku 2023 udelila sankcie 18 fajčiarom za odhodenie cigaretového ohorku na zem.

Viac o téme: NámestieZákaz fajčeniaParkyLiptovský Mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu