Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci odhalili šokujúci vplyv fajčenia CIGARIET: Po tomto zistení s ním okamžite prestanete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MISSOURI - Všetci určite vieme, že fajčenie má zlý vplyv na pľúca či srdce. Vedci však najnovšie objavili prekvapivý vedľajší účinok fajčenia, ktorý sa týka mozgu. Ich výskum naznačuje, že takmer pätnásť percent celosvetových prípadov Alzheimerovej choroby možno pripísať fajčeniu cigariet.

Experti z Missouri a Severnej Karolíny preskúmali údaje od 32 094 Európanov v súbore známom ako UK Biobank. Vo svojej štúdii poukázali na to, že existujú súvislosti medzi fajčením a nižším objemom mozgu a objemom šedej a bielej hmoty. "Významnou otázkou však zostáva, či tieto asociácie predstavujú predisponujúce znaky pre riziko rozvoja fajčenia cigariet alebo sú dôsledkom fajčenia cigariet," uviedli v správe zverejnenej v časopise Biological Psychiatry: Global Open Science.

Vedci odhalili šokujúci vplyv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesorka psychiatrie a vedúca autorka štúdie Laura Bierutová povedala, že až donedávna vedci prehliadali vplyv fajčenia na mozog, čiastočne preto, že sa zameriavali na iné účinky tohto zlozvyku. "Ale keď sme sa začali bližšie zaoberať mozgom, ukázalo sa, že fajčenie je tiež naozaj zlé pre váš mozog." Vedci na základe skúmania zdravotného stavu, skenovania mozgu a genetických rizikových faktorov zistili, že každodenné fajčenie môže viesť k zníženiu objemu mozgu. Intenzívnejšie fajčenie môže mať ešte väčšie následky, čo vedie k strate ešte väčšej mozgovej hmoty. Čím viac rokov človek strávi fajčením, tým viac objemu mozgu navždy stratí.

Okrem zmenšovania mozgu môže fajčenie podľa štúdie spôsobiť jeho predčasné starnutie. Odborníci odhadujú, že 14 percent celosvetových prípadov Alzheimerovej choroby možno pripísať fajčeniu cigariet. Bohužiaľ, poškodenie mozgu spôsobené fajčením nemožno vrátiť späť, ale vzdanie sa tohto zvyku môže tento proces aspoň zastaviť. 

Cigarety
Zobraziť galériu (3)
Cigarety  (Zdroj: Getty Images)

"Fajčenie je upraviteľný rizikový faktor. Existuje jedna vec, ktorú môžete zmeniť, aby ste zastavili starnutie mozgu a vystavili sa zvýšenému riziku demencie, a to je prestať fajčiť," dodala jedna z autoriek výskumu a postgraduálna študentka Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity Yoonhoo Changová. 

Viac o téme: CigaretyFajčenieAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu