Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strana KDH odmieta, aby Európsky parlament zasahoval do boja o špeciálnu prokuratúru

Strana KDH
Strana KDH (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nesúhlasí s tým, aby Európsky parlament zasahoval do vnútropolitického boja ohľadom rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a novely Trestného zákona. Reagovalo tak na stredajšie hlasovanie v Európskom parlamente. Predsedníctvo KDH vyzvalo svojich europoslancov, aby za rezolúciu o reforme na Slovensku nehlasovali. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

Líder KDH Milan Majerský zdôraznil, že Slovensko je suverénnym štátom EÚ a európske zmluvy určujú jasné mantinely pravidiel. "KDH je zásadne proti, aby sa v Bruseli prijímali podobné rezolúcie, aká je dnes na stole v Európskom parlamente. Ctíme si pravidlá právneho štátu, no máme problém s poúčaním európskych inštitúcií, ktoré sa samy čoraz viac neriadia zmluvami, ako je to napríklad v otázkach rodinného práva, vzdelávania či ochrany ľudského života," povedal.

archívne video

Pre hnutie Slovensko je prioritou oddialiť rokovanie o zrušení ÚŠP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

KDH pripomenulo, že sa od začiatku stavalo proti tomu, aby sa otázka rušenia ÚŠP a súvisiacich zmien prenášala na európsku úroveň. Považuje preto za kontraproduktívne, aby Európsky parlament v súčasnosti k tejto téme prijímal akúkoľvek rezolúciu.

Podobný postoj zaujala aj poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ), podľa ktorej si Slovensko ako suverénny štát musí zvládať problémy riešiť doma. "Europoslanci steh po stehu šijú izoláciu Slovenska. Podobnými krokmi EP postupoval proti Poľsku i Maďarsku," doplnila Záborská.

Viac o téme: NovelaZasahovanieKDHEurópsky parlamentTrestný zákonÚrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP)Vnútropolitický boj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu