Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontroverzná anketa rezortu kultúry: Ľudia mali rozhodnúť, čo bude podporovať... Je prízemná a vulgárna, reagujú

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová hovorí o Zobraziť galériu (6)
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová hovorí o (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Repro foto Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky )

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry SR (MK SR) zverejnilo na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti kontroverznú anketu. Pýta sa v nej, či má ministerstvo podporovať obnovu kultúrnych pamiatok alebo LGBT+ akcií. Jedno druhé vylučuje, nič medzi tým. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová už roky bojuje proti LGBTI+ ideológii a verejne deklarovala, že zastaví akúkoľvek finančnú podporu pre kultúrne projekty LGBTI+ organizácií. Anketa, ktorú zverejnil rezort v utorok večer, vzbudila vášne verejnosti aj niektorých politikov a dnes ju už na oficiálnom účte MK SR nenájdete.

Príspevok na sociálnej sieti začína tým, že využitie verejných financií si zaslúži vecnú a konštruktívnu diskusiu. "Každý projekt, ktorý chce od štátu podporu, musí mať jasnú víziu, čo chce dať obyvateľom Slovenska, aký je jeho účel a prínos pre celú spoločnosť," uvádza rezort s tým, že stopka pre projekty LGBTI+ komunity vybičovala emócie a spustila vlnu negatívnych reakcií.

"Demokracia je charakteristická rovnosťou šancí, preto chceme dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry. Je všeobecne známe, že peniaze pre kultúru sú dlhodobo poddimenzované, a preto je potrebné citlivo zvážiť, aké projekty rezort podporí," pokračuje Ministerstvo kultúry na sociálnej sieti. Anketa však nehovorí o tom, že podporu môže dostať akýkoľvek projekt, ale opäť ňou chce rozdeliť podporu len medzi dve možnosti.

Hlasujúci majú preto argumentovať, či sú za:

A) Obnovu kultúrnych pamiatok, zachovanie kultúrneho dedičstva a podporu umeleckej obce. Ak áno, prečo? Uveďte konkrétny príklad, čo pozitívne z tejto podpory vyplynie pre spoločnosť, konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov.

B) Podporu LGBTI+ akcií, kde sa maloleté deti majú učiť ako sa predvádzať na sexuálnej šou, dúhových pride-ov, kde sa polonahí ľudia predvádzajú na námestiach. Ak áno, prečo? Uveďte konkrétny príklad, čo pozitívne z tejto podpory vyplynie pre spoločnosť, konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov.

Kontroverzná anketa rezortu kultúry:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky)

Anketa sa medzi ľuďmi vôbec nestretla s pochopením. Jeden z komentujúcich označil anketu za prízumnú a vulgárnu. Väčšina komentárov ale rôznymi spôsobmi naráža na nekompetentnosť ministerky Šimkovičovej viesť Ministerstvo kultúry a žiadajú jej odstúpenie. Viacerí tiež označujú pod príspevkom Európsku komisiu, aby sa na takéto vystupovanie slovenského ministerstva pozrela. Ministerstvo kultúry anketu zo sociálnej sieti už zmazalo.

Rezort kultúry hovorí len o otvorení diskusie

Súčasná ministerka kultúry už v minulosti nazývala LGBTI+ a gender ideológiu za "najzvrátenejšie zo zvráteného, čo nám prináša tzv. liberálna demokracia". Či je teda anketa naozaj relevantná a o akú formu podpory LGBT+ akcií by išlo, sa redakcia Topiek pýtala priamo Ministerstva kultúry. Doteraz redakcii neposkytlo žiadne bližšie informácie. 

Pre TV Markíza sa ale tlačový odbor MK SR vyjadril, že Ministerstvo kultúry len otvorilo diskusiu s verejnosťou, aby kompetentní poznali názor širokej verejnosti. "Ten by mohol byť jedným z faktorov pri rozhodovaní o prerozdeľovaní finančných prostriedkov," znelo v stanovisku rezortu. Ministerstvo kultúry tak nehovorí o žiadnom konkrétnom balíku peňazí.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (6)
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerka už koncom roka kritizovala mimovládnu organizáciu OZ Saplinq a avizovala, že sa už pre nich nebudú vynakladať financie z rezortu kultúry. OZ Saplinq okrem iného organizuje Košický dúhový pochod a na woskshope sa venuje vzdelávaniu mládeže o LGBTI+ témach. Účastníci podujatia majú viac ako 18 rokov. "Keď dáte do jednej vety deti, peniaze, LGBTI+, tak z toho vznikne výbušná zmes," uviedol jej šéf Róbert Furiel pre TV Markíza a dodal, že je to veľmi znepokojujúce a poburúce, a podľa neho takéto niečo nemá mať v demokratickej krajine 21. storočia miesto.

Ministerstvo stoplo financovanie aj kultúrnej inštitúcie Kunshalle, ktorá svoje výstavy pravidelne venuje queer komunite. Jej riaditeľ končí na vlastnú žiadosť. "Kultúra vždy prežije akýkoľvek druh útlaku," vyhlásil odchádzajúci riaditeľ.

Podľa Šimečku je anketa ďalšou pozvánkou na protesty

Od ministerstva kultúry by som očakával, že bude podporovať kultúru - vrátane kultúry verejnej diskusie. Diskusia o rozdeľovaní financií z dotačných mechanizmov v rámci rezortu sa má viesť na príslušných odborných fórach, nie homofóbnymi zaujatými pseudo-anketami na sociálnych sieťach,” uviedol predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. Dodal, že príspevok ministerstva kultúry, v ktorom majú ľudia hlasovať, či chcú venovať peniaze radšej na ochranu pamiatok, alebo na podporu menšinovej kultúry je len ďalšou pozvánkou na štvrtkové protesty po celom Slovensku.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (6)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredsedníčka výboru pre kultúru a médiá za Progresívne Slovensko Zora Jaurová dodala, že post ministerky kultúry si zaslúži vecnú a konštruktívnu diskusiu.  “Ten, kto chce riadiť tento rezort, musí mať schopnosť rozumieť kultúre v jej najširších súvislostiach, poznať jej rôzne podoby a aktérov, a do hĺbky vnímať jej rozmanitosť a mnohorakosť a ich prínos pre celú spoločnosť. Základným prvkom liberálnej demokracie je ochrana práv menšín a ich vyvažovanie voči väčšine,” uzavrela Jaurová.

Hajko vyzýva ministerku, aby prestala polarizovať spoločnosť

Člen výboru pre kultúru a média Jozef Hajko (KDH) vyzýva ministerku kultúry, aby prestala svojimi mediálnymi výstupmi podnecovať ďalšiu polarizáciu v spoločnosti, lebo týmto nijako nenapomáha riešeniu samého problému. "Takýto spôsob komunikácie pripomína skôr vystupovanie v súkromnej internetovej televízii, v ktorej doteraz pôsobila. V role ministerky by sa mala snažiť o vytvorenie prostredia, kde by sa problémy v oblasti kultúry a umenia prezentovali a riešili na odbornej báze," dodáva.

Jozef Hajko
Zobraziť galériu (6)
Jozef Hajko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Odmietam akúkoľvek diskrimináciu, vrátane pozitívnej, ako aj prerozdeľovanie verejných zdrojov v oblasti umenia na základe príslušnosti k určitej etnickej, sexuálnej či inej komunite. Spravodlivým kľúčom by sa mala stať kvalita umeleckej tvorby a prínos pre spoločnosť bez ohľadu na to, kto je jej tvorcom," dodáva. 

Viac o téme: Anketa Martina ŠimkovičováLGBTI komunitaMinisterstvo kultúry SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu