Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Petícia na odvolanie Šimkovičovej rýchlo stúpa: Rezort kultúry sa búri! Podal trestné oznámenie

Odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej žiada v petícii už viac ako 150-tisíc ľudí Zobraziť galériu (4)
Odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej žiada v petícii už viac ako 150-tisíc ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, peticie.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti s petíciou na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície. Petíciu doteraz podpísalo viac ako 150-tisíc ľudí.

Ministerstvo, zastúpené generálnym tajomníkom služobného úradu MK Lukášom Machalom, má podozrenie na podvodné konanie rôznymi spôsobmi. "Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch," uviedol rezort ako argument pre podanie trestného oznámenia pre podozrenie na "poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu".

archívne video

Skandujúci dav na opozičnom proteste žiada Šimkovičovej odstúpenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Otvorená výzva na odstúpenie ministerky kultúry má do pondelkového popoludnia vyše 150-tisíc podpisov. Petícia na odvolanie ministerky tak získala zatiaľ päťnásobne viac hlasov, ako dostala Šimkovičová v roku 2023 v parlamentných voľbách (27 615 hlasov).

Petícia na odvolanie Šimkovičovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: peticie.com)

Iniciátori výzvy vyčítajú ministerke autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva. 

Kontroverzná anketa, zmazané posty a podozrenie z kybernetického útoku

Vášne naplno rozprúdila kontroverzná anketa. Ministerstvo kultúry SR ju zverejnilo minulý utorok na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti. Pýtalo sa v nej, či má ministerstvo podporovať obnovu kultúrnych pamiatok alebo LGBT+ akcie. Ľudia ju odsúdili a považovali ju za prízemnú a vulgárnu. Pod príspevkom tiež označovali Európsku komisiu, aby sa na takéto vystupovanie slovenského ministerstva pozrela. Ministerstvo kultúry anketu neskôr zo sociálnej sieti zmazalo.

Súčasná ministerka kultúry už v minulosti nazývala LGBTI+ a gender ideológiu za "najzvrátenejšie zo zvráteného, čo nám prináša tzv. liberálna demokracia". O zastavení podpory akciám LGBTI+ komunitám hovorila dlhodobo a informovala o tom aj v decembrovom videu zverejnenom tiež na oficiálnom účte ministerstva na sociálnej sieti. Dnes už ani tento post na stránke nenájdeme, vlastne žiadny od nástupu novej ministerky do funkcie. Posledný post na sociálnej sieti je tak z 25. októbra 2023, ktorým sa rezort lúčil s bývalou ministerkou Silviou Hroncovou.

Petícia na odvolanie Šimkovičovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky)

Ministerka Šimkovičová to odôvodnila stavom kybernetického ohrozenia"Facebooková stránka ministerstva kultúry je od novembra 2023 permanentne v stave kybernetického ohrozenia. Ministerstvo nemá záruku, že sa do obsahu FB stránky Ministerstva kultúry SR nezasahuje zvonka,“ vysvetlila cez víkend na Telegrame Šimkovičová. 

Ministerstvo podľa jej slov disponuje preukázateľnými informáciami, že na facebookovskú a instagramovú stránku Ministerstva kultúry SR boli vykonané vstupy tretích subjektov. "Z dôvodu kybernetickej bezpečnosti rezortu a jeho informácií, nebudeme do prešetrenia používať tieto stránky na kontakt s verejnosťou,“ doplnila Šimkovičová.

Viac o téme: ManipuláciaFalšovaniePodozrenieTrestné oznámenieMartina ŠimkovičováGenerálna prokuratúra SRMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu