Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V aktuálnom znení novely Trestného zákona je ešte priestor na jej vylepšenie, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V aktuálnom znení novely Trestného zákona je ešte priestor na jej vylepšenie. Na spoločnom rokovaní sa na tom zhodli predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD), minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Ku konkrétnym návrhom sa vzhľadom na parlamentný proces vedia poslanci podľa Pellegriniho dopracovať medzi prvým a druhým čítaním. "Nijako sa tým nemení politický zámer vládnej koalície prísť so zásadnou zmenou filozofie trestného práva, ktoré sa musí priblížiť vyspelým štátom a klásť dôraz na vyššiu náhradu spôsobenej škody. Ak je však možnosť zvýšiť kvalitu prijímaných zákonov, aby neboli žiadne pochybnosti o zachovaní bezpečnosti slovenských občanov, mali by sme ju využiť," povedal.

archívne video

Opozícia rokuje o novele, ktorá ruší ÚŠP a mení trestné sadzby, koalícia sa zatiaľ nevyjadruje (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pri prijímaní novely je podľa Žilinku dôležité, aby sa neznižovali možnosti štátu v boji proti závažnej kriminalite. "Aj na základe dnešnej diskusie predložím predsedovi Národnej rady SR legislatívne pripomienky," informoval Žilinka na sociálnej sieti.

Susko ocenil konštruktívnu a odbornú diskusiu k jednotlivým návrhom novely. "Dohodli sme sa, že v takomto duchu budú naše stretnutia pokračovať počas prebiehajúceho rokovania NR SR a ja osobne to veľmi vítam," povedal.

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) privítalo vyjadrenia, že v novele Trestného zákona je ešte priestor na jej vylepšenie. "Vítame toto ich precitnutie, akurát sme šokovaní, že k nemu prišlo až po mesiacoch nášho vytrvalého boja v parlamente a masových protestoch na námestiach po celom Slovensku," skonštatoval predseda PS Michal Šimečka. Hnutie preto vyzýva Pellegriniho, aby skrátený legislatívny proces zastavil a stiahol novelu z rokovania parlamentu. Ak chce vláda podľa Šimečku diskusiu o rozumnej zmene v trestnom práve, má použiť riadny legislatívny proces.

Viac o téme: NovelaPeter PellegriniMaroš ŽilinkaVylepšenieTrestný zákonBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu