Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

S odstrelom medveďov v intravilánoch obcí budú pomáhať policajti, informuje Tomáš Taraba

Tomáš Taraba Zobraziť galériu (3)
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - S odstrelom medveďov v intravilánoch obcí budú pomáhať policajti. Na tlačovej konferencii o tom informovali minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Nový systém krízového riadenia chcú mať hotový do konca januára. Má byť podľa Šutaja Eštoka efektívny, jednoduchý a rýchly.

VIDEO Rezorty životného prostredia a vnútra sa dohodli na efektívnejšej spolupráci pri odhaľovaní environmentálnej kriminality

Rezorty životného prostredia a vnútra sa dohodli na efektívnejšej spolupráci pri odhaľovaní environmentálnej kriminality (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Máme právo eliminovať medveďov v intravilánoch obcí. (...) Ak nahlási niekto na čísle 112 výskyt medveďa v intraviláne obce, tak tam nebudeme musieť posielať len zásahový tím, ale na miesto bude hneď privolaná polícia," poznamenal Taraba. Vysvetlil, že polícia nebude zasahovať, ak medveď nebude útočný. Obmedzí len priestor, aby nedošlo k stretu s človekom.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na miesto môžu byť podľa šéfa envirorezortu povolaní poľovníci a medveďa v súčinnosti s políciu usmrtia na mieste. Chce tiež, aby okresné úrady rýchlejšie vydávali výnimky na odstrel medveďa."Ak nebude medveď vykazovať normálne správanie a polícia bude mať primerané vybavenie na mieste, tak bude na základe výnimky zasahovať aj ona," povedal Taraba. Šutaj Eštok doplnil, že polícia má pohotovostné útvary, ktoré majú zbrane použiteľné na medveďov.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministri na tlačovej konferencii zároveň informovali, že pripravia plán odstránenia sudov s toxickými PCB látkami, ktoré sú uskladnené na východe Slovenska. Predstavia ho na výjazdovom rokovaní vlády. Envirorezort by sa podľa Tarabu mal stať vlastníkom sudov. Vo februári vypíše výzvu na ich zneškodnenie.Taraba zároveň chce, aby Slovenská inšpekcia životného prostredia plnila podpornú činnosť pre enviropolíciu. Ministri sa rozprávali o efektívnom nastavení spolupráce pri odhaľovaní envirokriminality.

Viac o téme: OdstrelMedvedePolícia Tomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu