Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Treba zabezpečiť spravodlivé a realistické financovanie dostupnosti liekov

(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - V tomto roku je podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondreja Sukeľa potrebné zabezpečiť spravodlivé a realite zodpovedajúce financovanie dostupnosti liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Tiež eliminovať z trhu špekulatívne subjekty, ktoré zneužívajú cenovú reguláciu na generovanie obrovských ziskov pri vývoze liekov. Uviedol to v rámci koncoročného hodnotenia.

Považuje tiež za potrebné zabezpečiť, aby mali občania EÚ prístup k rovnakým liekom. "Treba zabezpečiť, aby občania Európskej únie žijúci napríklad v Gelnici či Humennom mali prístup k rovnakým liekom ako občania žijúci v Hainburgu či Drážďanoch," spresnil Sukeľ.

archívne video

Dolinková na Rade Európskej únie o stratégii pre zaistenie dostatku liekov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Slovenské zdravotníctvo stagnuje

Podotkol, že slovenské zdravotníctvo stagnuje bez zásadnej dlhodobej vízie. "Časté politické striedanie ľudí zodpovedných za reguláciu systému neumožňuje budovať dlhodobé vízie a je v priamom rozpore s potrebou kontinuity v napĺňaní týchto vízií," vysvetlil. Za najväčšie výzvy, ktorým zdravotníctvo v minulom roku čelilo, považuje normalizáciu vzťahov a procesov po pandémii, absenciu politického záujmu a falošnú predstavu o tom, že pri rastúcich cenách všetkého nie je potrebné zásadne zvyšovať zdroje.

"Poskytovanie lekárenskej starostlivosti je segment, v ktorom absolútny objem regulovaných zdrojov za uplynulých 15 rokov nerástol, teda zohľadniac infláciu a rast cien de facto klesal," skonštatoval. V budúcom roku bude podľa neho pre zdravotníctvo najväčšou výzvou personálna kríza. Za najväčšie pozitívum roku 2023 v lekárenstve považuje začatie reálnej odbornej debaty o iných činnostiach ako o výdaji liekov.

"Vyústila do prijatia viacerých štandardných postupov, ktoré predstavujú výborný základ na využívanie reálnych kompetencií farmaceutov," doplnil. Ako negatívum vníma existenciu množstva subjektov, ktorých hlavným predmetom činnosti je vývoz liekov do zahraničia maskovaný za činnosť lekárne či veľkodistribútora. "Nezriedka aj za iné na prvý pohľad šľachetné aktivity typu dovoz liekov či likvidácia liekového odpadu," doplnil. 
 

Viac o téme: TrhFinancovaniePotravinyLiekyZiskSlovenská lekárnická komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu