Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Činnosť envirorezortu pod novým ministrom sa ukazuje ako problematická, uviedol Alojz Hlina

Alojz Hlina Zobraziť galériu (2)
Alojz Hlina (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Činnosť ministerstva životného prostredia pod novým ministrom sa ukazuje ako veľmi problematická. Uviedol opozičný poslanec a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina (SaS).

"Funkcie sa nové vedenie ujalo s mediálnym vstupom, že sa budú strieľať vlky a bude sa rušiť národný park. V následných vstupoch pán minister Taraba hovoril o potrebe spaľovní, turbínach, takto by sa ujímal funkcie skôr minister ťažkého priemyslu ako životného prostredia," povedal Hlina.

archívne video

Vláde sa podaril riadny preklep: Pozrite sa na tú chybu! Hlina ich vysmial v priamom prenose (Zdroj: NRSR)

Bývala poslankyňa a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová ocenila za vlády Eduarda Hegera (Demokrati) a Ľudovíta Ódora najmä vypracovanie a schválenie Akčného plánu záchrany podzemných vôd Žitného ostrova. "Na jeho tvorbe pracovali rezortní odborníci, široká odborná verejnosť a samosprávy viac ako rok," podotkla.

Ocenila aj postupné kroky na zonácii národných parkov, ktoré napriek kritike súčasnej vlády budú pokračovať. Správne je podľa nej zavedenie špeciálnych výziev z Environmentálneho fondu na podporu regiónov nachádzajúcich sa v územiach národných parkov.

Anna Zemanová
Zobraziť galériu (2)
Anna Zemanová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za nedostatočné považuje Zemanová zlyhanie v rámci odpadového hospodárstva. Niektoré predpisy sú v tejto oblasti podľa nej systematicky porušované. "Ministerstvo životného prostredia si neplnilo kontrolnú funkciu dostatočne. Nie sú dostatočne presné štatistiky nakladania s odpadom. Informačný systém odpadového hospodárstva stále nie je dokončený," poukázala bývalá poslankyňa.

Zemanová skritizovala dlhé lehoty pri konaniach

Envirorezort skritizovala aj za dlhé lehoty pri konaniach v procesoch posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), v rámci rozkladových konaní v odvolacích procesoch po rozhodnutiach EIA a Slovenskej agentúry životného prostredia. Hlina zároveň deklaroval, že SaS bude činnosť ministerstva podrobne sledovať a životné prostredie bude prioritou.

Viac o téme: MínusyPlusySaSMinisterstvo životného prostrediaAlojz HlinaAnna Zemanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu