Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zahreje pohárik alkoholu v mrazoch? Jasné slová doktorky! Z jej slov mnohí nadšení nebudú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/monkeybusinessimages)

BRATISLAVA - Síce už Vianoce máme za sebou, tá pravá zima ešte len príde. Ľudia cestujú na lyžovačky alebo si užiť krásy zasnežených hôr dobrou zimnou turistikou a neraz hodia do vrecka fľaštičku alkoholu na zahriatie. Je to ale naozaj tak, že nás alkohol zahreje alebo ide len o mýtus?

Alkohol je jednou z najčastejšie konzumovaných psychoaktívnych látok na svete. Okrem známych účinkov však zohráva aj významnú úlohu v teplotnej regulácii organizmu. Či nám alkohol naozaj pomôže v zime zahriať sa, vysvetľuje lekárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Nikoleta Vargová, ktorej vyjadrenie poskytla hovorkyňa AGEL Eva Peterová. 

Zahreje pohárik alkoholu v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Alkohol sa v organizme rozkladá prostredníctvom enzýmu alkoholdehydrogenázy a tento proces vytvára teplo. Aj keď by sa mohlo zdať, že takýto tepelný efekt môže prispieť k zahriatiu organizmu, realita je trošku iná. „Napriek prvotnému dojmu, že alkohol môže prispieť k zvýšeniu telesnej teploty, rozširuje skôr cievy na povrchu kože, čo vedie k rýchlejšiemu odvádzaniu tepla z organizmu. Tento fenomén síce môže viesť k dočasnému pocitu zahriatia, ale v skutočnosti organizmus teplo stráca, čo môže byť rizikové hlavne v chladnejšom prostredí,“ vysvetľuje lekárka Vargová.

archívne video

Policajná naháňačka za opitým vodičom po R1 v protismere (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Alkohol ovplyvňuje termoregulačné centrá v mozgu

Alkohol podľa jej slov taktiež ovplyvňuje termoregulačné centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za udržiavanie optimálnej telesnej teploty. Tento vplyv môže mať dôsledky na schopnosť organizmu efektívne reagovať na zmeny okolitej teploty. V dôsledku toho môže nadmerný konzum alkoholu viesť k hypotermii, keďže organizmus nemusí byť schopný adekvátne reagovať na pokles teploty. 

„Vplyv alkoholu na termoreguláciu organizmu je komplexný a môže byť závislý od rôznych faktorov, vrátane množstva konzumovaného alkoholu, vonkajšieho prostredia a individuálnych vlastností jednotlivca. Napriek dočasnému pocitu zahriatia po jeho konzumácii, by sme pri jeho užívaní mali byť obozretní. Ako vo všetkom, aj tu totiž platí staré známe, že všetkého veľa škodí,“ uzatvára doktorka Vargová.

 

Viac o téme: ZimaAlkoholMrazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu