Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekár odhalil štyri dôvody, prečo váš sexepíl počas zimy klesá: Môže za to aj zimná vagína!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ak ste si všimli, že počas zimy klesá vaše libido, nie ste sami. Dôvodom nie sú len kratšie a chladné dni. Podľa odborníka môže byť príčin viac. Jednou z nich je napríklad stav nazývaný zimná vagína.

Praktický lekár Babak Ashrafí pre The Sun prezradil, že strata libida počas zimného obdobia nemusí súvisieť len s chladným počasím. Od sviatočného stresu až po takzvanú zimnú vagínu existuje množstvo dôvodov, prečo môžete mať v zimných mesiacoch nižšiu sexuálnu túžbu alebo prečo sa oddávate sexu menej ako inokedy. Ashrafí sa podelil o štyri z nich.

Lekár odhalil štyri dôvody,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zimná vagína

Počuli ste už o výraze "zimný penis"? Opisuje stav, kedy sa penisy dočasne zmenšujú v dôsledku chladu. Zdá sa však, že chladné počasie ovplyvňuje aj vagíny. "Pokles teploty môže spôsobiť, že pokožka a vlasy budú suché a dehydratované, ale len málo ľudí vie, že zmena teploty môže rovnakým spôsobom ovplyvniť aj vašu vagínu," vysvetlil lekár. Vagína a jej okolie môže byť suché, svrbiace a podráždené, čo vedie k nepríjemnému sexu. Existujú spôsoby, ako tento stav eliminovať. Jedným z najúčinnejších je použitie lubrikantov. Ak tento problém pretrváva, mali by ste sa porozprávať s odborníkom.

Predvianočný stres

Stres môže zaútočiť kedykoľvek počas roka, no s príchodom sviatočného obdobia ho môžete pociťovať ešte intenzívnejšie. Týždeň pred Vianocami je jedným z najstresujúcejších období v roku, keďže prebiehajú prípravy na veľký deň spolu s nákupom darčekov na poslednú chvíľu. Stres a obavy môžu ovplyvniť vašu sexuálnu túžbu, ako aj iné oblasti života, a preto je dôležité nájsť spôsoby, ako stres regulovať.

Lekár odhalil štyri dôvody,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sezónna afektívna porucha

Nedostatok denného svetla a kratšie dni môžu u niektorých ľudí viesť k horšej nálade a SAD - sezónnej afektívnej poruche. To všetko ovplyvňuje aj libido. "Menej slnečného žiarenia rovná sa menej serotonínu, ktorý je prirodzeným stabilizátorom nálady," vysvetlil Ashrafí. Príznaky SAD, tiež známej ako zimná depresia, zahŕňajú pretrvávajúcu zlú náladu, stratu potešenia alebo záujmu o bežné každodenné činnosti, podráždenosť, pocity zúfalstva, viny a bezcennosti, pocit letargie a ospalosti počas dňa či stratu libida.

Lekár odhalil štyri dôvody,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sezónna únava

Trávenie väčšieho množstva času v interiéri môže viesť k nedostatku vitamínov, čo môže spôsobiť, že sa v zime budete cítiť unavenejší. V závere roka tiež môže prísť vyhorenie. Nech už je príčina akákoľvek, vaša hladina energie je pravdepodobne nižšia v dôsledku únavy, ktorá sexepílu určite neprospeje. Skvelým riešením je fyzická aktivita, vďaka ktorej sa udržíte vo forme a postaráte sa o optimálnu hladinu hormónov šťastia.

Viac o téme: ZimaSexStresúnavaLibido
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu