Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pripravte sa na poriadne tuhú zimu! Severné mrazy sa vrátia už v januári: TOTO nás čaká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mrazivého zimného počasia plného snehu, na ktoré sme v tomto období už roky zvyknutí, sme sa v tomto roku nedočkali. Meteorológovia však avizujú rapídnu zmenu v počasí. Už začiatkom roka 2024 na Slovensku v dôsledku rozpadu polárneho vortexu poriadne prituhne.

Bratislava pod pokrývkou snehu: Biele ulice a zasypané autá (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aj keď sa západné a stredné Slovensko krátko pred Vianocami dočkali poriadnej snehovej nádielky, Štedrý deň priniesol maximálne tak povodne. Milovníci zimy a zimných športov však ešte vôbec nemusia vešať hlavu. Pravého zimného počasia sa dočkáme už v januári!

Polárny vír je rozsiahla oblasť nízkeho tlaku a studeného vzduchu, ktorá sa bežne nachádza v oblastiach okolo zemských pólov. Na severnom póle sa točí proti smeru hodinových ručičiek a na južnom póle v smere hodinových ručičiek, píše portál iMeteo. Práve rozpad jedného z nich nám len v priebehu niekoľkých týždňov zaručí poriadnu tradičnú zimu.

Pripravte sa na poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

V týchto dňoch  tak stojíme na prahu rozpadu polárneho víru, ku ktorému by mohlo dôjsť už v priebehu najbližších dní a týždňov. Jeho rozpad sa Európou preženie v podobe chladného vzduchu, ktorého príchodu by sme sa mohli dočkať už v januári. Podľa aktuálnych meteorologických predpovedí sa návrat zimného počasia očakáva najskôr v druhej januárovej dekáde, teda po Troch kráľoch, uviedol portál. 

Viac o téme: SnehZimaSneženieSeverný pólPolárny vírJanuár 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu