Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pre viaceré okresy na Slovensku platia naďalej výstrahy pred povodňami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Topiaci sa sneh aj naďalej výrazne ovplyvňuje hydrologickú situáciu na Slovensku. Pre viaceré okresy platia výstrahy pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto výstrahy, informuje o tom na sociálnej sieti.

"Kvapalné zrážky v spojitosti s topiacou sa snehovou pokrývkou a vzhľadom na dátum, nezvyčajne vysokou teplotou vzduchu výrazne skomplikovali hydrologickú situáciu predovšetkým v povodiach západnej polovice Slovenska," uviedol SHMÚ. Ako informuje na svojom webe, výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Skalica, Senica, Turčianske Teplice, Nitra a Zlaté Moravce. 

archívne video

Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Zároveň prvý stupeň je vydaný pre okresy Malacky, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Pezinok, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina - sever, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina - Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Levice - západ aj východ a Žarnovica.

Pre viaceré okresy na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na východnom Slovensku platí výstraha pred povodňami v okrese Michalovce

Väčšina hydrologických výstrah platí do stredy (27. 12.). "Vo všeobecnosti platí, že v horných úsekoch menších tokov zaznamenávame poklesy po kulmináciách či ustálenosť pri vysokom vodnom stave. Naopak, na dolných úsekoch väčších tokov sú vzostupy z dotekania. Vzostupný trend prevláda aj na menších tokoch v horských oblastiach," ozrejmil ústav.

Na strednom Slovensku treba v utorok počítať aj so silnejším vetrom. Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách platí počas celého dňa pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. Nad pásmom lesa sa tam môže vyskytnúť silný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, v priemere 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo je silná až mohutná víchrica. Prvý stupeň SHMÚ vydal pre okresy Žilina, Turčianske Teplice, Námestovo, Martin a Dolný Kubín.

Meteorológovia upozorňujú počas dňa aj na silný vietor v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Očakáva sa tam vietor v nárazoch s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, s priemernou rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: PovodeňVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu