Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po snehovej kalamite hrozia na Slovensku povodne: Cez sviatky sa výrazne oteplí, dnes večer sa bude tvoriť hmla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V priebehu nasledujúcej noci, ako aj v nedeľu (24. 12.) sa na Slovensku oteplí, čo prinesie dažďové zrážky. V dôsledku oteplenia sa tiež bude topiť sneh, čo môže spôsobiť povodne. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Vzhľadom na otepľovanie sa bude snehová pokrývka postupne roztápať, vplyvom čoho budú stúpať hladiny vodných tokov a počas vianočných sviatkov tak hrozia povodne. Odporúčame preto situáciu nepodceňovať a sledovať aktuálne informácie o počasí, ako aj vývoji hydrologickej situácie," uviedol ústav.

Priblížil, že v noci z piatka (22. 12.) na sobotu napadlo napríklad na Malom Javorníku 32 centimetrov nového snehu, v Modre 26 centimetrov, na bratislavskej Kolibe takmer 18 centimetrov a okolo desať centimetrov napadlo v rámci západného a stredného Slovenska.

Na strednom a západnom Slovensku sa môže večer tvoriť hmla

Najmä na strednom a západnom Slovensku sa môže v sobotu večer tvoriť hmla. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Naďalej platia aj výstrahy pred snehom či povodňami. Výstraha prvého stupňa pred hmlou platí do 20.00 h v celom Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Tiež vo väčšine Banskobystrického a v okrese Poprad.

Po snehovej kalamite hrozia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prvostupňová výstraha pred snežením platí rovnako do 20.00 h v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Do polnoci je vydaná pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Žilinský kraj, tiež pre okres Poprad.

Po snehovej kalamite hrozia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vydané sú aj výstrahy pred vetrom na horách, a to vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Brezno, Banská Bystrica a Poprad. Platia aj počas celej nedele (24. 12.). Vo viacerých okresoch zároveň naďalej hrozia povodne. Vydané sú výstrahy druhého aj prvého stupňa. 

Po snehovej kalamite hrozia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hladiny niektorých riek sa stabilizovali, očakáva sa ich opätovný vzostup

Aktuálna hydrologická situácia sa po piatkových (22. 12.) výrazných vzostupoch hladín v niektorých povodiach nakrátko stabilizovala. Predpovede hydrologických modelov však predpokladajú ich opätovné vzostupy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Vzostup hladín sa týkal najmä povodia hornej Nitry, Bebravy, Žitavy, stredného a dolného Hrona a Ipľa. Taktiež slovenského úseku Moravy, Dunaja a tokov Východoslovenskej nížiny.

SHMÚ upozornil, že aktuálne snehové zrážky sa v nedeľu (24. 12.) z dôvodu oteplenia zmenia na dažďové, čo môže spôsobiť povodne. "Situácia sa zhorší v noci z nedele na pondelok a najmä počas pondelka. Obrat v poveternostnom dianí smerom k výraznému otepleniu prinesie takmer s istotou problémy na vodných tokoch," uviedol.

Viac o téme: PovodnePočasieSnehová kalamitaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu