Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Meteorológovia upozorňujú v stredu doobeda na poľadovicu i hmlu: Vydané sú výstrahy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V stredu doobeda sa môže na Slovensku ojedinele vytvárať poľadovica i hmla. Vydané sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha pred hmlou s dohľadnosťou od 50 do 200 metrov je vydaná pre celé Slovensko v stredu do 10.00 h. O hodinu dlhšie platí na celom území výstraha pred poľadovicou. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ. Prvý stupeň výstrahy platí tiež pre vietor na horách v okresoch Banská Bystrica, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. V oblastiach nad pásmom lesa môže vietor dosiahnuť miestami v nárazoch rýchlosť od 110 do 135 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia upozorňujú v stredu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Priemerná rýchlosť vetra môže byť do 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica. Upozornenie na smogovú situáciu je stále v Jelšave a okolí. Príčinou sú vysoké emisie z vykurovania pevným palivom, možný vplyv dopravy a priemyslu. Naďalej platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred možnou povodňou v okresoch Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava.

Na niektorých úsekoch ciest je hmla, tvorí sa i poľadovica

Niektoré úseky ciest na Slovensku obklopuje v stredu doobeda hmla. Niekde sa tvorí i poľadovica. Slovenská správa ciest (SSC) na to upozorňuje na webe zjazdnost.sk. Pre hmlu je podľa SSC znížená dohľadnosť na 50 metrov v lokalitách Košice-krematórium, Ďurďošík, Hliník nad Hronom, Ladomerská Vieska, Vajkovce, Senec, Veľké Kapušany, Myjava, Dunajská Streda, Nové Mesto nad Váhom a Michalovce. V iných úsekoch sa môže tvoriť hmla s dohľadnosťou od 100 do 200 metrov.

Poľadovica je na cestách v oblasti Šamorína, na ceste druhej triedy v úseku Hudcovce - Humenné a na cestách tretej triedy v obvode Haligovce a Spišská Stará Ves. "Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý," priblížili cestári. Zjazdné sú aj cesty prvej až tretej triedy. "Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou kašovitého, utlačeného až zľadovateného snehu v hrúbke jeden až dva centimetre," spresnili. Zjazdné sú aj horské priechody (HP), povrch vozoviek je väčšinou vlhký až mokrý. "Na HP Chorepa a Vrchslatina je na vozovke miestami vrstva zľadovateného snehu hrúbky dva centimetre," dodali zo SSC.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu