Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Návrh rozpočtu neprináša potrebnú konsolidáciu, ale nárast dlhu, uviedol Michal Šimečka

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Návrh štátneho rozpočtu neprináša potrebnú konsolidáciu. Naopak, dlh môže narásť a aj minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) avizuje, že verejné financie smerujú k bankrotu. Uviedol to predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

"Je absurdné a amatérske, keď sám minister financií ohlasuje, že naše verejné financie smerujú k bankrotu. To je veľmi zlý signál pre ratingové agentúry a priamo nás poškodzuje," vyhlásil Šimečka.

archívne video

Na poplach už bije aj európska prokuratúra, tvrdí Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláde na krajine podľa PS nezáleží a nemá ambíciu zachrániť verejné financie pred bankrotom. Poslanec Štefan Kišš (PS) sa vyjadril, že vláda namiesto konsolidácie prerozdeľuje zdroje. Nepodporuje tiež ekonomický rast a neprehodnocuje výdavky. PS tiež varuje pred obchádzaním výdavkových limitov.

Štefan Kišš
Zobraziť galériu (2)
Štefan Kišš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Vláda schválením rozpočtu bez výdavkových limitov porušuje zákon, neplní európske fiškálne pravidlá a ohrozuje tým platby z plánu obnovy. Keďže vláda napriek našim výzvam konsoliduje len naoko, ďalej nás zadlžuje, dôsledkom je zníženie nášho ratingu a výrazne drahšie financovanie dlhu," dodal Kišš.
 

Viac o téme: RozpočetKritikaPSMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu