Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nová legislatíva prináša zmeny vo výbere šéfa Štatistického úradu aj predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Milan Illík)

BRATISLAVA - Novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy prináša aj zmeny vo výbere šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a predsedu Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Novú legislatívu schválili v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní.

archívne video

Zuzana Podmanická zo Štatistického úradu o výsledkoch sčítania obyvateľov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Novelou tzv. kompetenčného zákona upravia sa aj pôsobnosti kontrolných orgánov v nadväznosti na potrebu ochrany obranných záujmov SR v súvislosti s vývozom, prepravou, sprostredkovaním a tranzitom položiek s dvojakým použitím, obchodovaním s výrobkami obranného priemyslu a obchodovaním s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov. Predsedu ŠÚ SR bude po novom vymenúvať a odvolávať vláda, nie prezident. Do zákona sa dopĺňa, že "predseda úradu pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb".

Šéfa ÚDZS bude opäť menovať a odvolávať vláda

Konanie v rozpore s týmto nariadením bude dôvodom na koniec predsedu vo funkcii. Argumentom na odvolanie budú aj "iné závažné dôvody, najmä v prípade konania, ktoré vyvoláva alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie". Zákon má byť účinný od 1. januára 2024. Vzťahovať sa však má aj na predsedu úradu, ktorý bol vymenovaný do funkcie podľa aktuálneho zákona. Šéfa ÚDZS bude opäť menovať a odvolávať vláda na návrh ministra zdravotníctva. Doplnia sa aj dôvody na odvolanie. V súčasnosti ho menuje prezidentka na návrh vlády, ktorý schvaľuje parlament.

Novelou zákona sa tiež opätovne dopĺňajú medzi dôvody na odvolanie predsedu ÚDZS aj ďalšie závažné dôvody, ktorými je najmä konanie, ktoré vyvoláva alebo je spôsobilé vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie. Podľa novely sa tiež ruší od januára fond vzájomnej pomoci, ktorý bol založený na účel zmiernenia negatívnych následkov pandémie COVID-19 a na zmiernenie humanitárnej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Zostatok tohto fondu ku koncu roka 2023 sa presunie do štátneho rozpočtu.

Viac o téme: NRSRŠtatistický úradÚrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu