Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Od Nového roka nás čakajú veľké zmeny: Prinášame vám prehľad toho hlavného! Pripravte na ne aj svoje peňaženky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Dôchodky, poistenie, materské či PN-ky. Od Nového roka začínajú platiť v sociálnom poistení zmeny a vôbec ich nie je málo. Práve naopak, meniť sa toho bude viac ako dosť a dotkne sa to možno aj vašich peňaženiek. Prinášame vám výber z tých najdôležitejších zmien.

archívne video 

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

Valorizácia dôchodkov

Od 1. januára 2024 Sociálna poisťovňa automaticky zvýši všetky dôchodkové dávky, dôchodcovia o to nemusia osobitne žiadať, o zmenách budú len upovedomení. Vyššie sumy dostanú už v januári. Dôchodky priznané v roku 2024 sa zvýšia o 14,5 %. Dôchodky priznané pred rokom 2024 sa od 1. januára 2024 zvýšia o 3,6 % mesačnej sumy dôchodku.

V prípade  minimálnych dôchodkov platí, že ak ich suma bude aj po valorizácii nižšia, ako je minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa vám jeho výšku zvýši tak, aby minimálny dôchodok dosiahla. Keďže sa suma minimálneho dôchodku od 1. januára 2024 nemení, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v nezmenenej sume. Ak bude suma dôchodku po valorizácii vyššia ako suma minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho dôchodok v novej, vyššej sume.

Od Nového roka nás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmena v prispievaní do II. piliera

Zmeny môžeme očakávať v prípade druhého dôchodkového piliera. Aktuálne platná sadzba príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. dôchodkový pilier) vo výške 5,50  % sa má v roku 2024 zmeniť na 4 %. Ministerstvo práce už v tejto súvislosti pripravuje príslušnú zmenu zákona.

Referenčná suma pre výplatu dôchodku z II. dôchodkového piliera na rok 2024 je stanovená vo výške 651,70 eur.

Zmeny nastanú aj  v ePN, v nemocenskom, úrazovom a garančnom poistení

Od 1. januára 2024 bude dočasnú pracovnú neschopnosť v rámci elektronickej dočasnej PN (ePN) okrem v súčasnosti oprávnených lekárov uznávať aj lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore alebo zubný lekár, pri poskytovaní špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Rozšíri sa tak okruh lekárov, ktorí budú povinne vystavovať ePN. Okrem v súčasnosti oprávnených všeobecných lekárov, gynekológov a  lekárov ústavnej zdravotnej starostlivosti  sa do systému od nového roka zapoja aj ambulantní lekári-špecialisti, vrátane lekárov poskytujúcich zubno-lekársku starostlivosť.

Vystavenie ePN je zároveň žiadosťou o dávku nemocenské, ktorú Sociálna poisťovňa poistencom automaticky posúdi a v prípade splnenia zákonných podmienok aj automaticky vyplatí bez potreby návštevy pobočky a osobitnej žiadosti.

Od Nového roka nás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozšírenie nároku na materské

Zmeny nastanú aj pri vyplácaní materskej. Od 1. januára 2024 sa do obdobia 270 dní trvania nemocenského poistenia pri nároku nemocensky poistených matiek (poistenkyne, ktoré sú nemocensky poistené alebo spĺňajú podmienky ochrannej lehoty)  na materské započíta aj doba štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole, ktorá sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie, ak poistenka týmto štúdiom získala príslušný stupeň vzdelania. Táto zmena pomôže bývalým študentkám, ktoré sú síce nemocensky poistené, ale nedosiahli  270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.

Vyššie nemocenské dávky

V roku 2024 budú poistenci po splnení zákonných podmienok dostávať zo Sociálnej poisťovne vyššie maximálne sumy štyroch druhov nemocenských dávok: nemocenské, materské, tehotenské a ošetrovné. Zvýšia sa tiež viaceré úrazové dávky.

Od Nového roka nás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nové sumy minimálneho a maximálneho poistného a nová výška poistného

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) budú od roku 2024 platiťnové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie a s tým spojené nové výšky poistného. Podobne čaká zmena v platení poistného od 1.  januára 2024 aj zamestnávateľov a zamestnancov, pre ktorých sa mení výška maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie poistného.

Súhrn všetkých zmien aj s detailným popisom zverejnila Sociálna poisťovňa na svojej stránke. Nájdete ho TU.

Viac o téme: ZmenySociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu