Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

PRIESKUM Najčastejšie odchádzajú ľudia zo zamestnania pre finančné ohodnotenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Najčastejším dôvodom, prečo sa rozhodli ľudia zmeniť zamestnanie, boli peniaze. Vyjadrilo sa tak viac ako 70 % respondentov naprieč všetkými generáciami. Vyplýva to z prieskumu personálnej agentúry Grafton.

Medzi ďalšie dôvody patria napríklad nespokojnosť s nadriadeným, zlé vzťahy na pracovisku či nestabilnosť súčasného zamestnania. Poradie ich dôležitosti sa medzi jednotlivými vekovými kategóriami líši.

Archívne video

Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Pre generáciu Z, teda mladých vo veku 16 až 26 rokov, je zo všetkých vekových skupín najdôležitejšia možnosť kariérneho postupu a spätná väzba. Opúšťajú zamestnanie vtedy, keď majú pocit, že sa kariérne neposúvajú alebo si ich v zamestnaní nikto nevšíma, to znamená, že nie je dôležité, ako a akú prácu odvedú. Pre generáciu Y, teda ľudí medzi 27 až 42 rokmi, je spomedzi všetkých generácií najdôležitejšia stabilita," uviedol riaditeľ personálnej agentúry Grafton Slovakia a Gi Group Martin Malo.

 Ľudia z generácie Y tak odchádzajú najčastejšie, ak má ich zamestnávateľ neistú budúcnosť. Pri generáciách X (43 až 58 rokov) a boomers (59 a viac rokov) je druhým najčastejším dôvodom na ukončenie zamestnaneckého vzťahu nevyhovujúce jednanie zo strany nadriadeného. Ako najzávažnejší dôvod na prijatie novej pracovnej ponuky uviedli v prieskume pracovníci zo všetkých generácií vyššiu mzdu za porovnateľný alebo rovnaký rozsah práce ako v súčasnom zamestnaní. Týka sa to 80 % všetkých respondentov. Zásadná je naprieč generáciami aj pravdivá informácia o výške mzdy na pracovnom pohovore.

Viac o téme: PrieskumZamestnanieZamestnanosťFinančné ohodnotenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu