Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žilinka poslal list Pellegrinimu: Toto podľa neho nie je v súlade s Ústavou!

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka má pochybnosti o retroaktivite časti vládnej novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Šéfa parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) preto listom upozornil, že návrh zásadným spôsobom porušuje princíp právnej istoty a princíp ústavnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

archívne video

Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Keďže vládny návrh zákona priznáva generálnemu prokurátorovi SR významné práva a povinnosti pri ochrane práv oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ako aj ich zamestnávateľov, považujem za nevyhnutné, aby bola prijatá ústavne súladná právna úprava," povedal Žilinka.

Ako vyplýva z novely, ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. Už poskytnutá ochrana pre policajtov by mala zaniknúť dňom nadobudnutia účinnosti novely zákona. Ochrana poskytnutá oznamovateľovi do dňa nadobudnutia účinnosti novely má zostať zachovaná len, ak spĺňa ustanovené podmienky.

Pellegrini je o liste a jeho obsahu informovaný. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Podotkla, že sa ním bude predseda parlamentu v najbližších dňoch zaoberať.

Viac o téme: ZákonMaroš Žilinkaústav sr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu