Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švajčiarsko dá Slovensku na ochranu prírody v chránených územiach 23,5 milióna eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Švajčiarsko venuje Slovensku na ochranu prírody a biodiverzity v chránených územiach 23,5 milióna eur. Krajiny spoločne podpísali dohodu o finančnej podpore v septembri. Informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) prijal na pôde ministerstva veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie Petra Nelsona.

MŽP bude podľa Tarabu podporovať zonácie národných parkov. Pri ich vyhlasovaní bude zohľadňovať oprávnené požiadavky lokálnych aktérov, predovšetkým miestneho obyvateľstva a samospráv. "Spoluprácu a komunikáciu s miestnymi autoritami pri ochrane prírody a rozvoji turizmu považujú za dôležitú aj vo Švajčiarsku," poukázalo MŽP.

archívne video

Tomáš Taraba pred rokovaním vlády o aktuálnych témach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Taraba informoval veľvyslanca, že rezort chce rozvíjať a rozširovať spoluprácu so Švajčiarskom v rôznych envirooblastiach. Napríklad pri starostlivosti a riadení chránených území, ako aj pri využívaní obnoviteľných zdrojov energie. "Slovensko a Švajčiarsko sú blízki partneri, politicky, kultúrne aj ekonomicky. Je pre nás prínosné spoznať inšpiratívne príklady prírode blízkych riešení, ktoré zachovávajú prírodné bohatstvo, ale rovnako tak podporujú rozvoj vidieka a ľudí žijúcich v týchto regiónoch," poznamenal minister.

Švajčiarsko dá Slovensku na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Témou bilaterálneho rokovania bolo prehĺbenie spolupráce v oblasti udržateľného turizmu a posilnenia biodiverzity v chránených územiach. Otvorili aj tému využívania obnoviteľných zdrojov energie. 

Viac o téme: Ochrana SNSMinisterstvo životného prostrediaPrírodyTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu