Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri páde lavíny vo Vysokých Tatrách utrpel zranenia slovenský skialpinista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POPRAD - Pád lavíny v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách si v nedeľu vyžiadal zásah horských aj leteckých záchranárov. Dvojica skialpinistov predišla zasypaniu vďaka lavínovým batohom, ktoré stihla aktivovať. Jeden z nich si však zranil nohu. Na sociálnej sieti o tom informuje Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) Air - Transport Europe (ATE).

Podľa Horskej záchrannej služby (HZS) slovenský skialpinista spustil lavínu pri lyžovaní zo Sedla nad Červeným žľabom smerom do Mlynickej doliny. "Zostal na povrchu so zraneným kolenom," uvádza na svojej webovej stránke s tým, že ide o prvú lavínovú nehodu tejto zimy.

archívne video

Záchranári v Nízkych Tatrách pomáhali vyčerpanej maďarskej turistke (Zdroj: Horská záchranná služba)

HZS požiadala o súčinnosť aj leteckých záchranárov. "Vďaka tomu, že skialpinisti boli vybavení lavínovými batohmi, ktoré stihli včas aktivovať, predišli tomu, aby ich lavína zasypala. Jeden z nich si však pritom poranil dolnú končatinu a potreboval zdravotné ošetrenie. Lekár mu zranenie zafixoval a po evakuácii z miesta pomocou lanovej techniky bol prevezený na ďalšie ošetrenie do nemocnice v Poprade," dodáva ATE. Druhý skialpinista z Poľska, ktorý nebol zranený, pokračoval v zostupe samostatne.

Viac o téme: PádLavínaSkialpinistaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu