Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šefčovič sa ocitol v renomovanom rebríčku najvplyvnejších osobností Európy: Takúto prezývku mu dali!

Šefčovič sa ocitol v medzinárodnom a európskom rebríčku. Zobraziť galériu (4)
Šefčovič sa ocitol v medzinárodnom a európskom rebríčku. (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

BRATISLAVA - Azda nikomu dnes už nie je neznámy bývalý prezidentský kandidát Maroš Šefčovič. Dnes je tento muž okrem iného aj výkonný podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Európsku zelenú dohodu, medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Práve táto funkcia a jeho výkon v nej postavil Šefčoviča do významného zahraničného rebríčka.

archívne video

Maroš Šefčovič o implementácii Európskej zelenej dohody (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Rebríček troch kategórií

Rebríček osobností zostavoval renomovaný portál Politico. Delí sa na tri kategórie -  tí, čo niečo robia, tí, ktorí narúšajú a tí, ktorí snívajú. Ocitnúť sa teda v druhej spomínanej kategórii nie je preto nič príjemné, no našťastie, sa slovenský predstaviteľ ocitol v tom prvom. Každý z umiestnených pritom dostal aj príznačnú prezývku, pod ktorou ho v Bruseli a vo svete vnímajú. Prezývka sa udeľuje na základe zahraničnopolitických krokov.

Samotný šefčovič sa v kategórii produktívnych ľudí umiestnil na šiestom mieste. Získal prezývku "Mr. Fix it", čo by sa voľne dalo preložiť ako "Pán Opravár", čo zrejme súvisí s jeho diplomatickými krokmi, ktorými dokáže naprávať krivdy či zlú atmosféru pri rokovaniach. Prezývky dostali aj ostatní členovia rebríčka ako napríklad predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá získala prezývku "Kráľovná" či turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, ktorý je vnímaný ako "Vyjednávač".

Šefčovič sa ocitol v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Politico)

Narušitelia

V druhom spomínanom rebríčku sa ocitli už negatívnejšie vnímané osobnosti na pôde Európy. Svojím vystupovaním sa častokrát stavajú proti jednotným rozhodnutiam a principiálne narúšajú prechod niektorých postupov. V druhom rebríčku sa umiestnil napríklad maďarský premiér Viktor Orbán ako "Spojler" či europoslanec Manfred Weber ako "zabijak zelenej dohody 'green dealu'"

Šefčovič sa ocitol v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Politico)

Idealisti

V poslednej kategórii sa ocitli osobnosti Európy, ktoré sú svojím uvažovaním vnímané ako idealisti. Ich prístup k výkonu funkcie je okorenený značnou dávkou snívania v lepšie zajtrajšky či miestami až utopisticky dokonalý svet. Na šiestom mieste sa tu umiestnil novozvolený český prezident Petr Pavel, ktorý získal prezývku "Jastrab".

Šefčovič sa ocitol v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Politico)

Viac o téme: RebríčekMaroš ŠefčovičPoliticoNajvplyvnejšie osobnosti Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu