Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výbor k avizovanej zmene 2 % z daní nebol, neprišlo dosť poslancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Utorkové zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národné menšiny k návrhu zmeny 2 % z daní sa nekonalo. Na výbor neprišiel dostatok jeho členov, preto nebol uznášaniaschopný. Okrem ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) a ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) boli na výbor pozvaní aj zástupcovia mimovládnych organizácií.

Šéfka výboru Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) na tlačovej konferencii oznámila, že výbor budú iniciovať znova. Kritizovala koaličných poslancov, že znemožnili výboru rokovať. Chce na nich apelovať, aby prišli na ďalšie mimoriadne zasadnutie výboru. Pripomenula, že návrh zmeny v oblasti 2 % z daní ohrozuje financovanie mimovládnych organizácií, ktoré pracujú pre spoločnosť, pre ohrozené skupiny obyvateľstva alebo v mnohých oblastiach suplujú štát.

Archívne video: Vyjadrenia ministrov po schávlení programového vyhlásenia

Vyjadrenia ministrov po schávlení programového vyhlásenia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výpadok príjmov hrozí neziskovým organizáciám po tom, ako rezort práce oznámil zmeny vyplácania rodičovského dôchodku. Ten by po novom mohli deti svojim rodičom poslať ako asignáciu 2 % dane z príjmov na úkor iných prijímateľov. Ide o rok 2025, keďže v budúcom roku by sa situácia ešte meniť nemala. Ročne posielajú ľudia zo svojich 2 % daní organizáciám okolo 90 miliónov eur.

Koaliční poslanci podľa Plavákovej neprišli ani na zasadnutie ľudskoprávneho výboru k programovému vyhláseniu vlády. Pripomenula, že v oblasti ľudských práv, rodovej rovnosti či ochrany menšín koalícia nevykročila do 21. storočia. V dokumente vlády sa podľa nej nevenujú odstráneniu nerovného odmeňovania žien, boju proti rodovo podmienenému násiliu ani odstraňovaniu segregácie rómskych detí, boju proti rasizmu či nenávistným prejavom či rovnosti párov rovnakého pohlavia a ich detí.

Viac o téme: PoslanciDaňVýbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu