Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

PRIESKUM Takmer polovica slovenských žien má záujem o investovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Takmer polovica (49 %) slovenských žien sa zaujíma o investovanie. V porovnaní s mužskou časťou populácie je to o 13 % menej. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu investičnej spoločnosti Amundi, uskutočneného v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK v októbri tohto roka.

archívne video

Tlačová beseda KDH - Akú hodnotu má život ženy na Slovensku? (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Investičné produkty používa podľa výsledkov prieskumu každá šiesta Slovenka, medzi mužmi je to každý štvrtý. Najpopulárnejšie sú podielové fondy, ktoré si ženy vyberajú rovnako často ako muži (44 %). Menej investujú do akcií, komodít, dlhopisov alebo kryptomien. Väčšina z nich investuje mesačne (70 %). "Prieskum nám potvrdil, že záujem o investovanie medzi ženami neustále rastie a už to nie je čisto mužská disciplína. Ženy si začínajú uvedomovať dôležitosť úspor a potrebu sa o nich starať tak, aby sa neznehodnocovali alebo ideálne, aby ich hodnota postupne rástla," priblížila portfólio manažérka Amundi Markéta Jelínková.

PRIESKUM Takmer polovica slovenských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Investorky najčastejšie (74 %) investujú do 2000 eur ročne. V priemere je to o 400 eur menej ako muži. Ženy najčastejšie zverujú svoje investície bankovým odborníkom (55 %), prípadne investičným spoločnostiam (38 %). Oproti mužom na investovanie menej používajú bankové alebo nebankové aplikácie. Pri výbere konkrétneho typu investície je pre ženy najdôležitejším kritériom úroveň rizika (65 %), nasleduje likvidita a výška poplatkov (55 %), ako aj rizikovosť (45 %).

"Ženy si najčastejšie vyberajú konzervatívnejšie investície s nižším rizikom a menšou volatilitou, čo súvisí s ich príjmom a úsporami, ktoré sú vo všeobecnosti nižšie. Prieskum ukázal, že úspory žien sú o 3400 eur nižšie ako úspory mužov, pričom takmer polovica žien (45 %) dokáže mesačne ušetriť maximálne 200 eur a 35 % dokonca nemá žiadne úspory. Ženy preto uprednostňujú bezpečnejšie a likvidné aktíva, aby mali rezervu a istotu rýchleho prístupu k hotovosti v prípade potreby," vysvetlila Jelínková. Najsilnejšou motiváciou žien k investovaniu je v súčasnosti ochrana peňazí pred infláciou (48 %), nasleduje zabezpečenie sa na starobu (47 %) a snaha o najväčšie zhodnotenie (39 %). U mužov sú motivácie podobné. Respondenti prieskumu, rovnako ženy aj muži (13 %), investujú aj preto, aby finančne podporili svoje deti.
 

Viac o téme: ŽenyPrieskumInvestovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu