Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka vidí v spolupráci národov šancu zabrániť opakovaniu sa tragédií

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová zdôraznila potrebu spolupráce európskych národov. Vidí v nej šancu zabrániť opakovaniu sa tragédií z minulosti. Uviedla to pri príležitosti 105. výročia prijatia Martinskej deklarácie. Skonštatovala, že jej autori a signatári neboli zahľadení do seba, ale mali na pamäti aj prospech ostatných národností, národov a štátov.

Hlava štátu pripomenula, že Martinskou deklaráciou sme sa pred 105 rokmi prihlásili k myšlienke spoločného štátu s Čechmi a stali sme sa štátotvorným národom. 

Archívne video:

Prezidentka Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

"Na odkaze týchto čias je dodnes inšpirujúca schopnosť významných osobností Slovenska zjednotiť sa na základných národnoštátnych záujmoch. Povzniesť sa nad rozdiely a odlišnosti a v rozhodujúcej historickej chvíli spojiť svoje sily. Zároveň i dnes pôsobí aktuálne ambícia, aby slovenský národ 'dľa svojich síl prispel ku všeobecnému pokroku človečenstva'," uviedla prezidentka.

V Turčianskom Sv. Martine sa 30. októbra 1918 stretlo v budove Tatrabanky viac ako 200 zástupcov politického a spoločenského života na Slovensku. Účastníci prijali návrh deklarácie. Dotvorili aj Slovenskú národnú radu (SNR), do ktorej zvolili 25 členov na čele s 12-členným výkonným výborom. V mene SNR napokon prijali aj Deklaráciu slovenského národa. Udalosť sa na Slovensku od roku 1993 pripomína ako pamätný deň.

Viac o téme: VýročieZuzana ČaputováMartinská deklarácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu