Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka je pripravená na vecnú a konštruktívnu debatu s vládou

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je pripravená na vecnú a konštruktívnu debatu s vládou, podobne ako pri predchádzajúcich kabinetoch. Uviedla to v diskusii RTVS Sobotné dialógy. V súvislosti s výhradami k vymenovaniu niektorých členov vlády zdôraznila, že jej úlohou nie je korigovať vôľu občanov. Pri inom kandidátovi na ministra ako Rudolfovi Huliakovi nenašla ústavnoprávne prekážky na vymenovanie.

"Sme povinní spolu komunikovať, spolupracovať, pretože sme povinní slúžiť verejnosti, našim občanom, musíme prekonať naše osobné záťaže, ak sú prítomné," povedala prezidentka k spolupráci s vládou. Povolebné vyjednávanie s aktuálnym premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) bolo podľa nej pragmatické, vecné a profesionálne. Hlava štátu chce pokračovať aj v spolupráci s jednotlivými ministrami, napríklad v prípade ak bude mať podnet či inšpiráciu týkajúce sa ich rezortov.

Archívne video

Vymenovanie štvrtej vlády Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka upozornila na nárast ľudí ohrozených chudobou. Naďalej považuje za potrebnú adresnú a opakovanú pomoc. Pripomenula, že plošné opatrenia sú záťažou pre verejné financie. "Je úplne legitímne uvažovať o tom, že niektoré z tých plošných opatrení by boli korigované tak, aby napríklad vysoko príjmové domácnosti nedostávali finančný príspevok, napríklad daňový bonus," myslí si. Adresnosť môže byť podľa nej nápomocná pri konsolidácii verejných financií aj skutočnou pomocou pre tých, ktorí to potrebujú.

Slová premiéra o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine prezidentku neprekvapili a postoj vlády rešpektuje. Trvá však na tom, že bola v prospech slovenských záujmov a prispela aj k získaniu kreditu Slovenska v zahraničí. Zároveň ocenila, že by mala pokračovať komerčná a humanitárna pomoc či pomoc pri odmíňovaní krajiny.

Spôsob odvolania policajného prezidenta Štefana Hamrana nebol podľa prezidentky štandardný. Z hľadiska politickej kultúry ho nepovažuje za hodný nasledovania. Úrad špeciálnej prokuratúry by mal fungovať ďalej, myslí si. Pôsobí podľa nej v prospech právneho štátu.

Viac o téme: VládaPrezidentkaSobotné dialógyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu