Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

PS vyzvalo vládu, aby ukázala, ako vie riešiť reálne problémy Slovenska

Progresívne Slovensko Zobraziť galériu (2)
Progresívne Slovensko (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko (PS) vyzýva novú vládu, aby ukázala, ako vie riešiť reálne problémy Slovenska. Šéf PS Michal Šimečka zopakoval, že jeho hnutie bude vecne kritizovať zlyhania vlády. Upozornil, že volebná kampaň sa už skončila a koaličné strany by mali skončiť s rétorikou útočiacou na slabšie skupiny.

archívne video

Prezidentka vymenovala vládu Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

Za výzvy pre vládu označil Šimečka dostať slovenské zdravotníctvo a školstvo na európsku úroveň, ako aj znížiť dlh a deficit. Treba tiež podľa neho garantovať ľudské práva pre všetkých bez rozdielu.Hnutie považuje nomináciu Pavla Gašpara na post štátneho tajomníka na ministerstve spravodlivosti za problematickú. "Viac ako čokoľvek iné to vyzerá skôr ako rehabilitácia obvinených blízkych osôb Smeru a ambícia zametať kauzy pod koberec. Ambíciou ministerstva spravodlivosti by však malo byť napríklad odstránenie porušení medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov týkajúcich sa rómskej menšiny alebo LGBTI+ ľudí," myslí si poslankyňa za PS Lucia Plaváková.

PS vyzvalo vládu, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda PS zároveň skonštatoval, že niektoré vládne nominácie sa javia ako "politický kšeft" bez ohľadu na odbornosť vykonávať danú pozíciu. Myslí si to najmä o ľuďoch na rezortoch spravodlivosti, kultúry, či na ministerstve životného prostredia. "Mnohé z tých nominácií sú, ak to poviem slušne, ľudia, ktorí nemajú odbornú spôsobilosť, kompetenciu a skúsenosti," skonštatoval.

PS spomenulo tiež potrebu efektívne využiť miliardy eur z EÚ na investície do budúcnosti. Kritické vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na adresu výdavkov na obranu sú pre PS znepokojujúce. Podľa hnutia treba pomáhať Ukrajine vojensky aj naďalej. Hnutie upozorňuje aj na personálnu krízu v zdravotníctve či na potrebu urýchlených realizácií projektov v rámci plánu obnovy.

Vládna koalícia podľa hnutia neponúka žiadny program obrany voči hybridnej vojne a dezinformáciám, ale svojím populizmom a manipulovaním verejnej mienky robí Slovensko ešte zraniteľnejším.V rezorte školstva je podľa PS potrebné napríklad urýchlene odstrániť segregáciu rómskych detí, za ktorú SR čelí žalobe od Európskej komisie. Najbližšie roky vedenia rezortu životného prostredia Tomášom Tarabom (SNS) sú zase podľa hnutia rizikom, že krajina premárni šancu chrániť životné prostredie a zdravie ľudí či šancu na zelenú transformáciu.
 

Viac o téme: VládaProblémyVýzvaPSProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu