Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

MIMORIADNY ONLINE Krvilačný útok Hamasu neprežil český občan! Do Izraela pricestoval americký prezident Biden

Oran Elfasi Zobraziť galériu (8)
Oran Elfasi (Zdroj: TASR/AP/Abed Khaled, Twitter/ Ministerstvo zahraničních věcí )

GAZA - Palestínska militantná skupina Islamský džihád v stredu odmietla ako "lži" tvrdenia izraelskej armády, že stála za odpálením rakety, ktorá zasiahla nemocnicu v meste Gaza. Informuje správa agentúry AFP.

Naživo z Gazy

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:42 Polícia v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom nasadila v stredu vodné delo na rozohnanie zakázaného podujatia na podporu Palestínčanov, informovala agentúra DPA. "Jednotlivé osoby, ktoré nereagovali na výzvu, boli zásahovými jednotkami odvedené," uviedla frankfurtská polícia na platforme X (predtým Twitter). Dodala, že po predchádzajúcom upozornení bolo nasadené aj vodné delo.

20:48 Švajčiarske mestá Bazilej a Zürich vydali v stredu zákaz akýchkoľvek demonštrácií v čase pokračujúcich bojov medzi Izraelom a militantnými Palestínčanmi na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

19:48 Americký prezident Joe Biden vyjadril v stredu v izraelskom Tel Avive podporu tzv. dvojštátnemu riešeniu pre dosiahnutie mieru v izraelsko-palestínskom konflikte. TASR o tom informuje podľa stanice CNN.

19:15 Západná podpora izraelského odvetného útoku na Pásmo Gazy uškodila úsiliu o dosiahnutie zhody s významnými rozvojovými krajinami na odsúdení ruskej vojny proti Ukrajine, varujú niektorí činitelia a diplomati podľa denníka Financial Times (FT). Reakcia na útok islamistickej radikálnej skupiny Hamas na Izrael zo 7. októbra podľa niektorých činiteľov marí mesiace práce na vykreslení Moskvy ako globálneho vyvrheľa za porušovanie medzinárodného práva a vystavuje Spojené štáty, Európsku úniu a ich spojencov obvineniu z pokrytectva.

18:54 Iránsky prezident Ebráhím Rausí v stredu obvinil Spojené štáty, že sú spolupáchateľom izraelských "zločinov" po tom, čo nemocničný komplex vo vojnou zmietanom pásme Gazy zasiahla raketa a zabila stovky ľudí. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

17:43 Izrael umožní limitované dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy zo susedného Egypta. Oznámil to v stredu úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje agentúra AP.

17:40 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) neschválila v stredu návrh rezolúcie odsudzujúcej "teroristické útoky" palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael a násilie voči civilistom. Rezolúciu vetovali Spojené štáty, ktoré vyzvali na humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v pásme Gazy, informovali agentúry AP, AFP a DPA.

17:12 Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas môže európskej ekonomike priniesť nové problémy, od narušenia energetických trhov až po nový prílev utečencov. Uviedol to v stredu člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jannis Sturnaras.

16:35 Spojené štáty americké uvalili v stredu sankcie na desiatich členov a sponzorov militantného hnutia Hamas. Medzi sankcionovanými osobami je aj jeden z veliteľov ozbrojeného krídla Hamasu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

16:03 Turecko vyhlási trojdňový štátny smútok v súvislosti so smrtiacim úderom na nemocnicu vo vojnou zmietanom pásme Gazy, pri ktorom prišli o život stovky civilistov, oznámili v stredu tamojší predstavitelia.

15:59 ri utorkovom útoku na nemocnicu v pásme Gazy zahynulo 471 Palestínčanov, vyhlásilo v stredu ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve, ktorú ovláda militantné hnutie Hamas. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

MIMORIADNY ONLINE Krvilačný útok
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Abed Khaled)

15:55 Vláda Spojených štátov dnes uvalila nové sankcie na členov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a na osoby či spoločnosti zapojené do financovania tohto hnutia; ide o reakciu na rozsiahly útok Hamasu na Izrael. Podľa agentúry AP sa krok týka aj subjektov v Turecku alebo Katare.

15:29 V Jordánsku, Iráne, Egypte či Tunisku protestovali dnes opäť tisíce ľudí proti izraelskému bombardovaniu palestínskeho Pásma Gazy, na juhu Libanonu demonštranti tiež pálili fotografie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena. Ten dnes priletel do Tel Avivu podporiť izraelskú vládu v boji proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré 7. októbra vykonalo rozsiahly pozemný a vzdušný útok na Izrael. Práve v odvete na tento útok Izrael Pásmo Gazy masívne bombarduje a uvalil naneho tiež totálnu blokádu.

Egyptskí dobrovoľníci na hraničnom priechode Rafah
Zobraziť galériu (8)
Egyptskí dobrovoľníci na hraničnom priechode Rafah  (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Aziz)

14:59 Niekoľko nemeckých občanov bolo zabitých počas rozsiahleho útoku, ktorý začiatkom októbra podniklo palestínske radikálne hnutie Hamas ma územie Izraela, oznámilo v stredu nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Informujeme podľa agentúry AFP. Podľa hovorcu rezortu nemeckej diplomacie Christiana Wagnera "padol za obeť teroru Hamasu" jednociferný počet nemeckých občanov. Ako dodal, Berlín oficiálne potvrdí úmrtia až po tom, čo budú informovaní príbuzní všetkých obetí.

14:18 Situácia v Izraeli nebude mať vplyv na dodanie objednaných radarov pre Slovensko. Rovnako by nemala ovplyvniť ani potenciálne dodanie systémov protivzdušnej obrany. Potvrdil to minister obrany Martin Sklenár.

Minister obrany Martin Sklenár po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

14:10 Pri nedávnom vpáde bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas do Izraela prišlo o život aj 197 cudzincov z 37 krajín sveta, najviac z USA, Thajska, Francúzska, Ruska, Ukrajiny alebo Nepálu.

14:09 Výbuch v nemocnici v meste Gaza, pri ktorom zahynuli stovky Palestínčanov, je strašná katastrofa, ktorá ukazuje, že izraelsko-palestínsky konflikt by mal byť ukončený prostredníctvom rokovaní. Na tlačovej konferencii v Pekingu to dnes po stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin.

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu
Zobraziť galériu (8)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu  (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

13:56 Úprimnú sústrasť rodine zosnulého Orana Elfasiho vyjadrilo aj české ministerstvo zahraničných vecí.

13:26 Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok poukázal na výrazný nárast antisemitizmu v Kanade po útoku palestínskej islamistickej skupiny Hamas na Izrael a následných leteckých úderoch v pásme Gazy. Informuje agentúra Reuters.

"Od vypuknutia tohto konfliktu došlo k veľmi desivému nárastu antisemitizmu v našej krajine," povedal Trudeau na konferencii o boji proti antisemitizmu. Dokonca aj pred nedávnym vystupňovaním  konfliktu podľa neho Kanada zaznamenávala "trvalý rast" antisemitizmu.

13:23 Obeťou teroristického útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael je aj český občan. Serveru Novinky.cz informáciu dnes potvrdil hovorca ministerstva zahraničia Daniel Drake. Dvadsaťdvaročný muž podľa webu zahynul pri útoku v kibuci Nirim. "Môžeme potvrdiť, že medzi obeťami teroristického útoku Hamasu bol aj 22-ročný Čecho-Izraelčan, ktorý bol v Izraeli na návšteve priateľky," povedal webu Drake.

13:15 Joe Biden povedal, že USA budú na strane Izraela "dnes, zajtra a vždy".

13:05 Najvyšší predstavitelia Európskej únie v stredu odsúdili utorňajší zásah nemocnice v pásme Gazy a vyzvali na dôkladné vyšetrenie tejto udalosti, aby voči páchateľom mohla byť vyvodená zodpovednosť. Podľa správ formácií tlačových agentúr AFP a DPA o tom informuje spravodajca.

12:30 Pri izraelskom bombardovaní palestínskeho Pásma Gazy, ktoré sa začalo po rozsiahlom a brutálnom útoku hnutia Hamas zo 7. októbra na Izrael, zomrelo už 3300 ľudí. Informovala o tom dnes podľa agentúry Reuters palestínska ministerka zdravotníctva Maj Kajlová. Tá zároveň upozornila na akútny nedostatok liekov v nemocniciach v Pásme Gazy a zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v tejto oblasti, kde na území menšom ako Praha žije vyše dva milióny ľudí.

11:51 Americký prezident Joe Biden v stredu v Izraeli vyjadril smútok a rozhorčenie nad utorňajším útokom na nemocnicu v Gaze. Podľa neho tento výbuch spôsobili palestínski militanti.Informujú správy agentúr AP a AFP. "Vychádzajúc z toho, čo som videl, sa zdá, že to spôsobil ten druhý tím - nie vy," povedal Biden izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi počas vzájomného stretnutia. Dodal však, že množstvo ľudí nemá jasno v tom, kto výbuch spôsobil.

11:20 Izraelská armáda v stredu uviedla, že nevidí nijaký dôkaz o priamom zásahu nemocnice v pásme Gazy leteckou muníciou. Informuje správa agentúry Reuters. Vyšetrovanie "potvrdilo, že paľba izraelských obranných síl (IDF) zo zeme, mora alebo vzduchu nezasiahla nemocnicu" v Gaze, uviedol hovorca IDF Daniel Hagari. Dodal, že budovy v okolí nemocnice al-Ahlí Arabí neutrpeli žiadne štrukturálne poškodenie a nie je tam ani kráter, ktorý by svedčil o útoku zo vzduchu.

11:00 Situácia v Pásme Gazy je zúfalá a svet musí urobiť všetko preto, aby odvrátil hroziacu humanitárnu katastrofu. Pri pravidelnej generálnej audiencii na Svätopetrskom námestí to dnes povedal pápež František. Podľa neho sa musia veriaci v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas "pridať na stranu mieru" a usilovne sa zaň modliť.

10:23 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča necestovať do Libanonu pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine. Slovákom, ktorí sa tam nachádzajú, radí rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek. Ministerstvo o tom informuje na webe.

"Narušená úroveň bezpečnosti v krajine je spôsobená eskaláciou izraelsko-palestínskeho vojenského konfliktu s presahom do libanonských pohraničných oblastí, s možnosťou rozšírenia ozbrojených stretov po celej krajine. K nestabilite, ktorá sa prejavuje sociálnym napätím, zlou humanitárnou situáciou prispieva aj vysoký počet utečencov," priblížil rezort.

10:18 Americký prezident Joe Biden v stredu pricestoval na návštevu Izraela, kde má absolvovať rokovania s premiérom Benjaminom Netanjahuom. Informuje agentúra AP a AFP. 

10:09 V pásme Gazy sa ešte stále nachádza 15 občanov Maďarska, s ktorými je ministerstvo zahraničných vecí v neustálom kontakte a niekoľkokrát denne s nimi aj s ich rodinnými príslušníkmi telefonicky komunikuje. Uviedol to v stredu na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca v Budapešti.

10:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi vyjadril sústrasť po utorkovom útoku na nemocnicu v meste Gaza. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyjadril zdesenie a žiada vyšetrovanie. Informuje agentúra AFP a DPA.

9:50 Stovky ľudí v Teheráne, Tripolise a ďalších mestách v noci z utorka na stredu protestovali proti útoku na nemocnicu v Gaze, pri ktorom v utorok zahynulo najmenej 200 ľudí, informuje agentúra AFP.

9:45 Americká armáda v stredu ráno v Iraku zabránila útoku na svoje jednotky, keď zneškodnila dva drony mieriace na základňu s americkými vojakmi. Informuje agentúra Reuters.

9:32 Generálny tajomník OSN: "Som zdesený zabitím stoviek palestínskych civilistov pri údere na nemocnicu v pásme Gazy, ktorý dôrazne odsudzujem. Moje srdce je s rodinami obetí. Nemocnice a zdravotnícky personál sú chránené humanitárnym medzinárodným právo“.

9:10 V utorok večer, keď sa lietadlo Olafa Scholza pripravovalo na odlet z Tel Avivu do Káhiry, zaznel v meste letecký poplach. Celá delegácia bola naliehavo požiadaná, aby opustila lietadlo a dostala sa na zem, povedal Robin Alexander, zástupca šéfredaktora novín Die Welt, ktorý bol súčasťou delegácie.

8:52 Palestína obviňuje Izrael z ostreľovania nemocnice v Gaze. Izrael tvrdí, že za to bola zodpovedná radikálna islamistická skupina „Islamský džihád“. "Islamský džihád" to zase popiera.

8:36 IDF zverejnila video, ktoré údajne ukazuje oblasť nemocnice v pásme Gazy pred a po štrajku. Podľa izraelskej armády na záberoch nie sú žiadne krátery po leteckých bombách, ktoré zvyčajne používa izraelská armáda. Podľa ich verzie útok uskutočnila raketa Islamského džihádu.

8:30 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) bude v stredu hlasovať o rezolúcii odsudzujúcej teroristické útoky palestínskeho hnutia Hamas. Pokúsi sa tiež presadiť doručenie humanitárnej pomoci pre milióny ľudí v pásme Gazy. Informuje agentúra AP a Reuters.

7:35 Izraelská armáda oznámila vytvorenie humanitárnej zóny na juhu Pásma Gazy blízko mesta Chán Júnis, napísala dnes ráno server The Times of Israel (ToI). Neuviedli ale, či a kedy bude otvorený jediný prechod do Pásma Gazy, ktorým by sa do oblasti mohla dostať humanitárna pomoc a ktorý je na hranici tohto palestínskeho územia s Egyptom.

7:00 IDF tiež zverejnila video z pádu rakety vypustenej z Gazy, pričom tvrdí, že „raketa namierená na Izrael zlyhala a explodovala o 18:59 – v tom istom momente, keď bola v Gaze zasiahnutá nemocnica“.

6:55 V Istanbule dav demonštrantov preliezol plot a vlámal sa do izraelského konzulátu. Na videu je tiež vidieť, ako demonštranti odpaľujú ohňostroje smerom k budove konzulátu.

6:37 Generálny tajomník OSN António Guterres žiadal v stredu okamžité humanitárne prímerie v konflikte medzi Izraelom a palestínskou militantnou skupinou Hamas v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP. Guterres na fóre čínskej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (OBOR/BRI) v Pekingu zopakoval svoje "dve naliehavé humanitárne výzvy".

6:30 Jordánsko v utorok zrušilo summit, na ktorom sa mal zúčastniť aj prezident USA Joe Biden. Urobilo tak po raketovom útoku na nemocnicu v pásme Gazy, po ktorom palestínske úrady hlásili stovky obetí. Biden podľa Bieleho domu medzitým zrušil návštevu Jordánska. Informuje správa agentúr AFP a DPA.

6:15 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kategoricky odmietol zodpovednosť Izraela za raketový útok, ktorý v utorok zasiahol nemocnicu v pásme Gazy. Informuje agentúra DPA. "Celý svet by to mal vedieť: boli to barbarskí teroristi v Gaze, ktorí zaútočili na nemocnicu," uviedol Netanjahu s tým, že izraelská armáda to nebola. "Tí, ktorí brutálne zavraždili naše deti, vraždia aj svoje vlastné deti," doplnil vo vyhlásení.

6:05 Po údajnom útoku na nemocnicu v centre mesta Gaza, ktorý si mal vyžiadať niekoľko stoviek obetí, sa v utorok večer desiatky protestujúcich pokúsili vtrhnúť do areálu izraelského veľvyslanectva v jordánskej metropole Ammán, informuje agentúra AFP.

6:01 Palestínske radikálne hnutie Hamas je ochotné okamžite prepustiť všetkých civilných rukojemníkov, ak Izrael ukončí letecké útoky na pásmo Gazy. V utorok to pre televíziu NBC News uviedol vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

6:00 Izraelská armáda znovu útočila na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. Náletmi reagovala na opakované ostreľovanie Izraela z tejto susednej krajiny, ako oznámila v noci na stredu, informuje agentúra DPA a AFP.

Zahynulo 200 ľudí

Zdravotnícke úrady v Gaze uviedli, že pri leteckom útoku na nemocnicu al-Ahlí Arabí zahynulo najmenej 200 ľudí. Podľa ministerstva zdravotníctva kontrolovaného hnutím Hamas išlo o izraelský nálet, izraelská armáda však vyhlásila, že na nemocnicu dopadla raketa neúspešne odpálená Islamským džihádom smerom na Izrael.

Islamský džihád vo vyhlásení uviedol, že "sionistický nepriateľ sa veľmi snaží vyhnúť sa zodpovednosti za brutálny masaker". Tvrdil tiež, že Izrael nariadil evakuáciu nemocnice pod hrozbou bombového útoku.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v noci na stredu novinárom povedal, že v čase útoku izraelské sily pri tejto nemocnici nevykonávali vzdušné operácie. Sstrely, ktoré zasiahli nemocnicu, sa podľa neho nezhodovali s izraelskými. Hovorca dodal, že armáda poskytne rozhovory v arabčine naznačujúce, že útok uskutočnil Islamský džihád.

Guterres, Biden a Macron odsúdili útok na nemocnicu v Gaze

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v utorok zdesenie nad raketovým útokom, ktorý zasiahol nemocnicu v pásme Gazy. Informuke agentúra AFP. "Som zdesený zabitím stoviek palestínskych civilistov pri útoku na nemocnicu v Gaze, ktorý najdôraznejšie odsudzujem," napísal Guterres na sociálnej sieti. "Súcitím s rodinami obetí. Nemocnice a zdravotnícki pracovníci sú chránení na základe medzinárodného humanitárneho práva."

Palestínska militantná skupina Hamas obvinila z útoku na nemocnicu Izrael. Izraelská armáda uviedla, že explóziu spôsobila raketa, ktorú odpálili z Gazy militanti zo skupiny Islamský džihád. Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že je "pobúrený a hlboko zarmútený" výbuchom v nemocnici v Gaze a hrozivými stratami na životoch. Biden podľa vyhlásenia Bieleho domu o záležitosti hovoril s jordánskym kráľom Abdalláhom II. a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Svojmu tímu pre národnú bezpečnosť dal pokyn zhromažďovať informácie o tom, čo sa presne stalo.

Biden v utorok večer odletel z USA na krátku návštevu Izraela. Následne mal cestovať do Ammánu na stretnutie s lídrami Jordánska, Egypta a Palestínčanov. Summit i Bidenovu návštevu Jordánska po útoku na nemocnicu v Gaze zrušili. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok večer uviedol, že útoky na nemocnice a civilistov "nemôže nič ospravedlniť". Vyzval súčasne na bezodkladné umožnenie prístupu do Gazy pre humanitárnu pomoc. "Francúzsko odsudzuje útok na nemocnicu al-Ahlí Arabí v Gaze, ktorý si vyžiadal tak mnoho palestínskych obetí. Myslíme na nich," napísal Macron na sociálnej sieti.

Viac o téme: Nemocnicaútok IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu